Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцария осуетила руска шпионска операция в Давос

Шпионите били дегизирани като водопроводчици, твърди в. „Тагес Анцайгер“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Швейцария е осуетила шпионска операция на руснаци, дегизирани от водопроводчици в Давос, където се провежда годишния Световен икономически форум. Информацията е на в. „Тагес Aнцайгер“, но полицията не потвърждава ключови детайли от нея, предаде Ройтерс.

Според вестника двама руснаци били проверени от швейцарската полиция в ски курорта миналия август. Двамата представили дипломатически паспорти и напуснали страната.

Според полицията двамата мъже били обект на рутинна проверка на самоличността в Давос, но тяхна връзка със Световния икономически форум не е установена.

„Нямахме причини да ги задържаме, те бяха свободни да си вървят“, каза говорител на полицията, който уточни, че мъжете не били идентифицирани като водопроводчици.

Говорител на руското посолство също отхвърли съобщенията, като заяви, че двама руски дипломати, акредитирани извън Швейцария са били проверени и пуснати да продължат.

„Дипломатически паспорти се дават на високопоставени служители, не на работници. Това явно е някаква глупава шега“, каза той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!