Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Главният прокурор на Русия става президентски представител в Северен Кавказ

| обновено на 21.01.20 в 19:23
Владимир Путин разговаря днес с Игор Краснов (вляво) и с Юрий Чайка.
Снимка: kremlin.ru

Руският Съвет на федерацията се очаква на утрешното си заседание да одобри кандидатурата на заместник-председателя на Следствения комитет Игор Краснов за главен прокурор. Междувременно стана ясно, че досегашният титуляр на поста Юрий Чайка става пълномощен представител на президента за Севернокавказкия регион.

Президентът Владимир Путин събра на среща в Кремъл бившия и бъдещия главен прокурор. Държавният глава благодари на Юрий Чайка за 14-те години служба на поста и призова наследника му Игор Краснов да запази положителните тенденции в работата на прокуратурата:

„Искам да насоча вниманието ви към това, което беше направено през последните години – засилване на вниманието към спазването на законодателството в социалната сфера и в борбата с корупцията. Юрий Яковлевич направи много, за да насочи работата на прокуратурата именно в тази посока. Моля да съхраните тази тенденция“.

Президентът Путин изрази надежда, че горната камара на парламента ще одобри предложената от него кандидатура за главен прокурор, а Игор Краснов заяви на свой ред:

„Благодаря ви за доверието, Владимир Владимирович. Ще работим и ще се стараем всички да спазват конституцията на Руската федерация и законите, които действат на територията на Руската федерация“.

Юрий Чайка благодари на президента за новото назначение с думите:

„Честно и ефективно изпълнявахме професионалния си дълг. Много ви благодаря за доверието, че ми предложихте да премина на нова работа. Убеден съм, че ще бъдат изпълнени всички задачи, които ми поставяте на новата месторабота“.

Наблюдателите прогнозират, че след смяната на Чайка с Краснов ще последва вълна от рокади в силовите ведомства, които може да засегнат и Федералната служба за сигурност.

Вчера Путин предложи освобождаването на Юрий Чайка „във връзка преминаване на друг пост“ и предложи Краснов – зам.-председател на руския Следствен комитет, за главен прокурор на Русия.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от