Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитският престолонаследник хакнал телефона на Джеф Безос

Джеф Безос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама служители на ООН твърдят, че има достатъчно доказателства за хакерска атака от страна на Саудитска Арабия на основателя на „Амазон“ Джеф Безос, предаде БГНЕС.

Те настояват както кралството, така и Съединените щати, да проведат разследване, информира "Гардиън".

Длъжностните лица на Организацията на обединените нации планират да направят публично изявление, в което да оповестят доклад, поръчан от екипа по сигурността на Безос.

Той заключава, че телефонът му е бил хакнат вероятно със заразено видео, изпратено от акаунт в WhatsApp, принадлежащ на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Докладът на „FTI Consulting“ заключава, че огромни количества данни са изтекли от телефона на Безос около месец след споделянето на видеоклипа в средата на 2018 г.

Външни експерти, консултирани от ООН, се съгласиха, че доказателствата са достатъчно силни, за да гарантират по-пълно разследване.

Докладът най-вероятно ще влоши отношенията между най-богатия човек в света и кралството, които и без това са хладни, след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г., който пишеше за притежавания от Безос „Вашингтон пост“.

Американското посолство на Саудитска Арабия реагира на новината за доклада.

„Последните съобщения в медиите, които предполагат, че кралството стои зад хакването на телефона на г-н Джеф Безос, са абсурдни. Призоваваме за разследване на тези твърдения, за да можем да извадим всички факти”, се казва в съобщение, публикувано в Туитър.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!