Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постигането на търговска сделка с ЕС е ключов приоритет за Великобритания

Саджид Джавид, британски финансов министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Постигането на търговско споразумение с Европейския съюз е водещ приоритет на правителството на Обединеното кралство, заяви в сряда британският финансов министър Саджид Джавид по време на панелна дискусия с участието на неговия американски колега Стивън Мнучин и с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева на Световния икономически форум в Давос.

Джавид посочи, че и двете преговарящи страни признават, че има "затегнат времеви график" за постигане на търговска сделка, но тя "безусловно може да бъде направена".

Британският министър изрази оптимизъм за постигането на дългосрочно търговско споразумение до края на 2020 година, което да предложи работещи решения както за търговията със стоки, така и за тази с услуги. По този начин той отхвърли предположенията на редица представители на ЕС, че подобно споразумение изглежда нереалистично.

"Проведох редица дискусии с моите европейски колеги и имам силното убеждение, че това може да се направи", посочи Джавид и добави: "Това може да се направи както за стоките, където искаме да постигнем свободна търговия с нулеви тарифи и нулеви квоти, така и заслугите".

В допълнение Савид Джавид каза, че консервативното мнозинство във Великобритания осигурява политическа и икономическа стабилност, тъй като ще бъде изпълнено всичко, договорено с Брюксел.

Коментарите му следват информация на британския вестник "Телеграф", че Европейският съюз ще предложи на Обединеното кралство по-лоши условия по предстоящото двустранно търговско споразумение, отколкото сключените от ЕС сделки с Канада или Япония.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна