Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съдът отмени решението, с което ОИК отказа да прекрати пълномощията на кмета на Благоевград

Административният съд в Благоевград отмени решението на Общинската избирателна комисия, с което тя отказва да прекрати предсрочно правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов. 

В мотивите  си съдът приема, че са налице  и трите нарушения, посочени в жалбите на 4 политически партии и коалиции. Румен Томов не е предприел в законоустановения срок всички  действия за заличаване на  търговската си дейност, не е уведомил  за  това нито ОИК, нито общинския съвет. 

Неизпълнението на което и да е от трите императивни изисквания е достатъчно основание правомощията му да бъдат прекратени,  се казва още в решението. 

Административният съд е постановил ново произнасяне на ОИК, която следва „стриктно да приложи неблагоприятните последици от Закона за местното самоуправление и местната администрация – т.е. предсрочно да прекрати правомощията на кмета Румен Томов“.

Адвокат Албина Анева от ПП МИР, вносител на една от жалбите, коментира: „Мисля, че това решение конкретно дори трябва да се изпълни изключително коректно“.

В решението си съдът е пренебрегнал както нередовността на жалбите, така и  факта, че кметът е изпълнил своите задължения по закон, заяви адвокатът на Румен Томов Милана Кривачка:

„Със сигурност ще обжалваме това решение на съда, защото смятам, че не само е неоснователно, но и недопустимо“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020