Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай наложи пълна блокада на 11-милионния град Ухан в опит да спре разпространението на новия вирус

| обновено на 23.01.20 в 12:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък китайските власти на практика затвориха 11-милионния град Ухан, полагайки по този начин безпрецедентни усилия в опит да овладеят новия смъртоносен коронавирус, която вече зарази над 500 души и започна да се разпространява в други градове и държави в навечерието на Лунната нова година, когато по принцип мнозина китайки пътуват за едноседмична почивка.

Обикновено оживените улици, търговски центрове, ресторанти и други обществени пространства в град Ухан вече изглежда зловещо притихнали. Потребителите на социалните медии публикуваха, че киносалоните отменят прожекции и в същото време се оплакват, че търговците на храни експлоатират ситуацията с огромни увеличения на цените за свежата продукция, посочва АП.

Полицията, екипите на спецчасти и паравоенни сили пък охраняват жп гарата на китайския град, блокирайки с метални бариери подстъпите към входовете и изходите.

"До колкото знам, опитът да се наложи блокада на град с население от 11 милиона души е нещо ново за световната наука“, заяви пред АП Гауден Галеа, представител на Световната здравна организация в Китай. "Досега подобна мярка за обществено здраве не е била налагана. На този етап не можем да кажем, дали това ще проработи или не", допълни той.

Местните власти поискаха всички жители на града да носят маски на обществени места и призоваха правителствените служители да ги носят по време на работа, а търговците да публикуват табели за посетителите с подобна препоръка, съобщава информационна агенция Синхуа.

От днес в града, който е индустриален и транспортен център в централната китайска провинция Хубей, са спрени жп гарите, летището, метрото, фериботите, автобусите на дълги разстояния и обществения транспорт. Агенция Синхуа цитира градските антивирусни власти да казват, че тези мерки са предприети в опит за "ефективно премахване на разпространението на вируса, решително ограничаване на епидемията и гарантиране на здравето и безопасността на хората".

Заболяванията от новооткрития коронавирус се появиха за пръв път в град Ухан през преминалия месец, като по-голямата част от общо 571 случая на заразени в континентален Китай са регистрирани в града (за сега около 444 случая). Има съобщения и за други случаи в Тайланд, САЩ, Япония и Южна Корея. Един случай беше потвърден в четвъртък в Хонконг, след като по-рано беше потвърден такъв и в Макао. Повечето случаи извън Китай са с хора от град Ухан или наскоро пътували от този китайски град.

Според последна информация средната възраст на 17-те души в град Ухан, които са починали досега от новия коронавирус, е 73 години, като най-възрастният починал е бил на 89 години, а най-младият - на 48 години.

Значителното нарастване на заболяванията е факт през настоящата седмица с оглед на факта, че милиони китайци започват да пътуват за Лунната нова година, която по принцип представлява една от най-големите миграции на хора в света през годината. Анализаторите прогнозират, че докладваните случаи със заразени от новия коронавирус ще продължат да се увеличават.

"Дори ако броят на случаите достигне хиляди, това не би ни изненадало", посочи Гауден Галея, но все пак добави, че броят на случаите не е показател за тежестта на епидемията, стига смъртността сред заразените да остане ниска.

Днесо властите в съседния на Ухан град Хуанган обявиха, че общественият транспорт и влаковете ще бъдат спрени до полунощ. На жителите на 7,5-милионния град е наредено да не го напускат. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна