Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пловдив ще търси европейско финансиране за представяне на културното наследство

Снимка: архив

Община Пловдив ще кандидатства пред Европейския фонд за финансиране на проекти за 400 000 евро за прилагане на иновации за представянето на културното наследство.

В изготвянето на проектите за привличането на средства по европейската програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ ще участват специалисти от музеите, от Градската художествена галерия и Народната библиотека „Иван Вазов“ , каза зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов:

"Ако ние през бюджета на Община Пловдив ще предоставим средства, за да могат музеите и библиотеките да придобият нови витрини, така че да поддържат високото темпо що се отнася до представяне на наследството, със средствата, които ще дойдат от финансовия механизъм, ако разработим предложенията успешно, ние ще можем да включим повече иновации, 3D мапинг, цифрови технологии, виртуални разходки. Допълнителни 350 000 евро, за които ние ще се борим, са средства за разширяване на обхвата на дигитализация на културното наследство - има скенери и техника, които позволяват това."

Община Пловдив има амбицията и за създаването на фонд, който да подпомага съфинансирането на проекти на културни оператори, които ще кандидатстват по програмата на Европейската комисия „Творческа Европа“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от