Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Америка е разделена за импийчмънта на Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В последния ден от изложението на обвиненията за импийчмънт срещу Доналд Тръмп демократите представиха доводи за твърденията, че президентът е възпрепятствал работата на Конгреса. В центъра на процедурата по импийчмънт са обвинения, че Тръмп е използвал поста си за да окаже натиск на Украйна да разследва политическия му опонент Джо Байдън.

В същото време нови проучвания сочат, че американците са разделени в мненията си относно отстраняването на президента - 52% са „за“ и 45% „против“ по данни на "Вашингтон поуст"

По време на изслушванията се чуха обвинения срещу Тръмп в сплашване на свидетели и липса на прозрачност. Вал Демингс, един от импийчмънт мениджърите, заяви, че нападките срещу свидетели по време на разследването са част от опита на Тръмп да попречи на разследването, а Зои Лофгрен коментира, че при разследването на Ричърд Никсън по "Уотъргейт" е имало по-голяма степен на прозрачност. Други посочиха, че тази липса на съдействие и съответната обструкция са „безпрецедентни".

Главният импийчмънт мениджър Адам Шиф обобщи аргументите на демократите и апелира към патриотизма на сенаторите с думите - „ако някой жертва националния интерес за сметка на собствения си и не е отстранен от поста, демокрацията ни е в риск.“  Шиф също призова сенаторите да отсъдят, като “вземат най-доброто решение в съответствие със съвестта си и конституцията.” Колегата му Джери Надлър описа Тръмп като „диктатор“.

Републиканците се оплакват, че демократите отегчават с повтаряне на материалите от предварителното разследване – нещо, на което демократите отговарят, че фактите са същите, но са представени в нов контекст.

Защитата на Тръмп ще започне в 17 часа днес българско време своята пледоария. Адвокатите на президента имат 24 часа в разстояние на три дни, без неделя. Очакванията са, според "Вашингтон поуст", те да атакуват Джо Байдън и сина му Хънтър, защото за съюзниците на Тръмп президентът е имал правдоподобна причина да поиска разследване от Украйна. 

Следващият ключов момент е гласуване по въпроса за привличане на нови свидетели. Според ново проучване на "Вашингтон поуст" и Ей Би Си Нюс 66% от американците подкрепят подобна стъпка, а 27% са против. Американците остават разединени за импийчмънт на Тръмп – 52% са „за“ и 45% „против“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна