Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай спира груповите екскурзии в чужбина и страната

Ускорява се разпространението на вируса, предупреди президентът Си

Мъж в защитно облекло проверява автомат за лекарства в супермаркет в град Ухан, провинция Хубей, където за първи път бе регистриран новия корона вирус.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай спира от 27 януари всички групови туристически пътувания в страната и в чужбина като част от усилията да ограничи разпространението на новия коронавирус, погубил 41 човека и заразил над 1300 души в страната предаде Ройтерс.

Същевременно президентът Си Цзинпин заяви, че страната е изправена пред „тежка ситуация“ с оглед на „укоряващото се разпространение на коронавируса.

„Затова е необходимо да се засили централизираното и обединено ръководство на Централния комитет на партията“, каза Си, цитиран от официалната агенция Синхуа.

„Докато имаме непоколебимо доверие, работим заедно, с научна превенция и лечение и с прецизни политики, ние в крайна сметка ще успеем да спечелим битката“, добавил президентът и генерален секретар на ЦК на Китайската комунистическа партия на заседание на Политбюро на ЦК за мерките за борба с разпространението на коронавируса.

В съобщението на китайската Асоциация на туристическата индустрия се отбелязва, че пътуванията на туристически групи в страната са спрени още вчера, когато Китай започна празнуването на Лунната нова година. Власти отмениха планираните публичните празненства.

Новата китайска лунна година започва в тягостна атмосфера, 56 милиона души в страната са под карантина. В Пекин днешният ден обикновено е празничен - из града бият много барабани и се разнасят дракони. Тази година обаче китайската столица, парализирана заради новия вирус, се е превърнала в град фантом, констатира Франс прес. 

Броят на жертвите в страната само за 24 часа се увеличи от 26 до 41 души. В автобусите, влаковете и самолетите на цялата територия на Китай се създават станции за медицински проверки, а пациентите с предполагаеми случаи на пневмония незабавно ще бъдат изолирани.

Към 13-те града, които са под карантина в Китай, бяха добавени още пет. Град Ухан, откъдето тръгна заразата, е буквално блокиран. Не се движат автобуси, влакове и фериботи, отменени са излитащите самолети, а от утре се въвеждат ограничения в движението на превозни средства. Ще бъде разрешено движението само на служебен транспорт и транспорт със специални пропуски. 450 лекари от китайската армия пристигнаха в Ухан.

В града започна строеж на нова болница с 1000 места, която трябва да е готова до 6 дни, съобщиха китайските власти.

Ограниченията за пътуване са различни в различните градове в Китай. В столицата Пекин и Шанхай всички пристигащи от заразените райони трябва да останат 2 седмици по домовете си. Затворени са големи туристически атракции като Забранения град и Великата китайска стена.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!