Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху: Мирният план на САЩ за Близкия изток ще бъде от историческо значение

Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мирният план на Съединените щати за Близкия изток ще бъде от историческо значение, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, предаде Франс прес. Подобен коментар за проекта направи и израелският опозиционен лидер Бени Ганц, според когото той „ще остане в историята“.

Като „възможност, която се появява веднъж в историята“, определи  Бенямин Нетаняху плана, който администрацията на американския президент се очаква да оповести скоро.

„Днес в Белия дом се намира най-големият приятел, който Израел някога е имал“, каза още израелският премиер, който се очаква да замине за Вашингтон. Там той трябва да обсъди мирния план за Близкия изток, който вече беше отхвърлен от палестинците, които считат  администрацията на Доналд Тръмп за прекалено произраелска. Те твърдят още, че не са били поканени да участват в дискусиите по темата.

Очаква се мирният план на САЩ за Близкия изток да стане ясен във вторник - намерение, което преди дни обяви и самият американски президент, който в понеделник ще се срещне с израелския опозиционен лидер Бени Ганц в американската столица, за да го обсъдят въпросния план.

„Мога само да ви кажа, че мирният план на президента ще остане в историята като повратен момент, който ще позволи най-накрая сключването на регионално мирно споразумение“, каза Бени Ганц, но отказа да разкрие съдържанието на замисления от президента Доналд Тръмп мирен план, посочва АФП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна