Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев пита КС може ли да се търси наказателна отговорност от президента

| обновено на 27.01.20 в 12:04
Иван Гешев
Снимка: БТА

Конституционният съд (КС) е образувал дело по искане на главния прокурор Иван Гешев за даване на задължително тълкуване на конституционната разпоредба, свързана с търсене на наказателна отговорност от държавния глава. За съдия - докладчик по делото е определена Мариана Карагьозова – Финкова.

Как мотивира искането си обвинител номер едно - че „въпросът за установяване данни за извършено престъпление от страна на президента в рамките на предпроцесуална дейност на държавните органи не е бил предмет на изследване в теорията“, а въпросът бил от изключителна важност.

И как при сега действащата абсолютна неприкосновеност на президента се постига баланс между обществения интерес и интереса на евентуалните пострадали лица от една страна, и интересът за запазване на равновесието в институционалната система на властта - от друга.

Затова Иван Гешев пита: "Кога прокуратурата може да образува досъдебно производство срещу президента въпреки имунитета му, какво следва да прави после с това разследване и що е то държавна измяна, която пък е основание за импийчмънт на държавния глава".

Текстът, на който той иска задължително тълкуване, е свързан с конституционната разпоредба, според която президентът и вицепрезидентът имат функционален имунитет, поради което те не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

Иван Гешев смята, че не е достатъчно ясно какво се съдържа в конституционното понятие за “държавна измяна“ и в хипотезите, описани в Наказателния кодекс, глава първа - „Престъпления срещу републиката“, раздел първи - „Измяна“.

„Нормата е лаконична и не дава отговор на поставения въпрос“, пише до конституционните съдии той.

Иска и тълкуване на разликата между понятията „държавна измяна“ и „нарушение на конституцията“.

Обвинител номер едно поставя въпросът и дали имунитетът пази президента и вицепрезидента за деяния в личния им живот - според него - не.

Утре президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще дадат пресконференция по повод годишнината от встъпването си в длъжност. 
Това е първото питане на новия главен прокурор след встъпването му в длъжност. Делото, образувано в Конституционния съд, е под номер едно за 2020 година.

Коментар на Силвия Великова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна