Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Общинският кризисен щаб в Перник поиска удължаване на бедственото положение

На заседание на Общинския кризисен щаб е взето решение да се поиска официално от областния управител удължаване на бедственото положение
Снимка: Елена Тамакярска, БНР

На проведено днес заседание, Общинският кризисен щаб в Перник поиска от областния управител Емил Костадинов удължаване на обявеното заради водната криза в Перник бедствено положение.

То беше въведено със заповед на кмета Станислав Владимиров на 21 декември м.г. първоначално за 7 дни, а на 28 декември бе удължено с още 30 дни. 

След заседанието на Общинския кризисен щаб, кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че предприетите досега мерки, сред които почистване на всички водохващания и канали, довеждащи вода до язовир "Студена", проучвания за сондажи и за вземане на вода от пещерите в карстовия район и др., не са дали очаквания резултат.

Притокът продължава да бъде по- малък от разхода и обемът на язовира продължава да намалява.

„Взехме решение за искане, официално, към областния управител за обявяване на ново бедствено положение, защото предстоят много мерки, които ще бъдат направени в следващите дни и месеци. Особено важно за Перник е изграждането на съоръжението, което ще ни върже с водопроводната мрежа на столична община. Това е единственият изход в момента за осигуряването на вода за битово- питейни нужди на перничани в предстоящите критични месеци. Вече тече подготовка по изграждането на съоръжението, разбира се има и процедурни стъпки, които трябва да се вземат. Има вече решение на нашия Общински съвет. Предстои утре да бъде взето такова и в Столичния общински съвет”, каза Станислав Владимиров.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Столичните паркове опустяха

обновено на 05.04.20 в 19:04

Арменците празнуват Цветница

публикувано на 05.04.20 в 16:57

Най-четени