Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Републиканците обмислят изслушване на свидетели в процеса за импийчмънт на Тръмп

Снимка: БГНЕС

Републиканци в американския Сенат обмислят дали да привлекат свидетели по процеса за импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

Натискът за това се увеличи след информациите за непубликувани мемоари на бившият съветник по сигурността Джон Болтън, в които се посочва, че президентът Доналд Тръмп му е наредил да задържи помощ за Украйна. 

Към момента индикациите са, че няма достатъчно републиканци да подкрепят подобно действие, но Мит Ромни заяви, че става все по-вероятно част от съпартийците му да гласуват за призоваването на свидетели. При създалите се обстоятелства отказът за призоваване на свидетели може да се тълкува в смисъл, че републиканците не желаят да видят пълната картина. В същото време съпартийците на Тръмп са наясно, че Белият дом желае процесът да приключи най-бързо, което няма как да стане , ако се привикат свидетели. 

Демократите имат нужда от гласовете на поне четирима републиканци и след информациите за книгата на бившия съветник по национална сигурност Джон Болтън не е изключено да се стигне до явяването му пред сенаторите, където да говори под клетва.

Вестник "Ню Йорк таймс" публикува част от неизлязла от печат книга на Болтън. Според изданието, президентът Тръмп е казал на Болтън, че искал да задържи военна помощ за Украйна, докато чака обявяване на разследване на политически опоненти, в това число Джо Байдън като така противоречи на защитата на Тръмп.

Според Тръмп публикацията е пиар трик.

Междувременно адвокатите на президента започнаха да представят пледоариите си днес. Бяха повторени предишни изказвания от Белия дом, че президентът не е прекрачил рамките на дадените му от закона правомощия.

На демократите им отне 21 часа и три дни, за да изложат своите аргументи. Защитата използва само два часа в събота, за да направи преглед на аргументите си, сред които бяха обвинения срещу демократите в опита да променят резултатите от изборите през 2016 година.

Адвокатите на Тръмп увериха, че ще оборят обвиненията, че президентът е използвал поста си, за да окаже натиск на Украйна да разследва политическия му опонент Джо Байдън и че е попречил на работата на Конгреса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна