Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои области и общини са в грипна ваканция

| обновено на 28.01.20 в 16:19
Автор:
Снимка: архив

Грипна ваканция влиза в сила от днес и ще продължи до 5 февруари в повечето области на страната.

Заради високата заболеваемост са затворени училищата в областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Кърджали, Кюстендил Монтана, Пазарджик, Перник, Силистра, Смолян, София-град, София-област, Хасково и Ямбол.

До 4 февруари ще бъдат затворени училищата в София-област, както и в общините Добрич, Балчик и Генерал Тошево. 

Преобладава щамът H3N2, който засяга предимно деца от 5 до 14-годишна възраст, обясни държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев:

“С подобна генетична характеристика вирус на H3N2 е циркулирал и по-рано и много от възрастните хора имат някаква степен на имунитет, което ги кара или да не се разболяват, или да изкарват вируса много по-лесно“.

Грипна епидемия за територията на цялата Пловдивска област влиза в сила от утре. Тя ще е в сила до 4 февруари. От днес училищата в самия град Пловдив са вече в грипна ваканция, като учениците ще се върнат в клас на 6 февруари".

Съобщенията за грипна ваканция в Плевен бяха опровергани.

В училищата в област Враца е обявена грипна ваканция от утре до 5 февруари включително. В региона обстановката е предепидемична. Повишава се броят на заболелите и то предимно във възрастовите групи от 5 до 14 и от 30 до 64 години. 

Област Велико Търново е в грипна епидемия. Учениците от десетте общини в областта излизат в грипна ваканция от 29 януари до 9 февруари, включително, за да се ограничи разпространението на грип и острите респираторни заболявания.

Детските градини и ясли ще работят, но при повишен здравен контрол.

Педиатричното отделение в областната болница увеличи почти двойно легловата си база, за да приеме болните деца. 19 от децата са с грип и са изолирани от останалите пациенти. При капацитет от 31 легла педиатричното отделение увеличи базата с още 20 легла, за да приеме болните деца. В болнични стаи са превърнати занималнята в отделението, функционалният кабинет, взети са стаи от очно отделение.

Грипна епидемия е обявена и в област Видин.

Грипна епидемия е обявена и в област Сливен. Учениците няма да са на училище от  утре до 7 февруари включително. 

Най-засегнати са децата до 5-годишна възраст, поясни началникът на педиатрията във Велико Търново д-р Валентин Точков и увери, че отделението има достатъчна наличност от противогрипни медикаменти.

Община Кюстендил обяви грипна епидемия. От утре (29 януари) всички училища са в грипна ваканция до 4 февруари включително, а учебните занятия ще бъдат подновени на 6 февруари.

В грипна ваканция от утре излизат възпитаниците на училищата в област Силистра. Заповедта за обявяването на грипна епидемия е била подписана днес от д-р Теодора Начева, директор на РЗИ Силистра. Ваканцията за учениците започва утре, 29 януари, и ще продължи до 5 февруари включително. Градини в общината ще продължат да работят, но при строг филтър, за да не се допускат болни деца.

За Радио Шумен д-р Начева съобщи, пациентите с дихателни инфекции вече са 248 на 10 хиляди души, а броят на заразените се увеличава. Увеличили са се и хората, приети в болница заради усложнения, но критични ситуации за момента няма.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна