Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СОС гласува допълнителното водоснабдяване от София за Перник

| обновено на 28.01.20 в 19:03
Язовир “Студена“
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет (СОС) гласува предложението на правителството за осигуряване на допълнително водоснабдяване на Перник през ВиК инфраструктурата на София.

Предложението беше гласувано единодушно от групите на ГЕРБ, на БСП, от ВМРО, както и независимия общински съветник Борис Бонев.

Общо 56 общински съветници гласуваха за плана на правителството, а единствено Волен Сидеров гласува "въздържал се". 

С решението на Столичния общински съвет се дава възможност вода за Перник да бъде донесена от водосбора на язовир "Белмекен" и от язовир "Бели Искър" по Рилския водопровод, до Мало Бучино. Кметът Йорданка Фандъкова обобщи:

"Да можем гарантирайки водата на София, да помогнем на хората, които са в криза".

По време на дебатите бяха изразени опасения относно състоянието на ВиК-инфраструктурата на София. 

Иван Таков от БСП: "Има проблем със стената на "Бели Искър". Знаете, че Рилският водопровод е на повече от 70-80 години, а и също има възможност да аварира и няма резервен план".

"Няма риск столицата да остане без вода", увери Николай Стойнев от ГЕРБ:

"Има аварийни екипи, които реагират, така, че да сме сигурни, че няма да има никакъв риск за водата на столичани".

По отношение на изразените опасения от страна на опозицията за това, че предвид финансовото състояние на ВиК-Перник е възможно то да не може да се справи със задълженията си към софийското дружество, Йорданка Фандъкова уточни:

"Всички допълнителни разходи и инвестиционни разходи ще бъдат направени с държавни средства".

Идеята е през ВиК мрежата на София да бъдат подавани 300 л/сек за Перник. Методи Лалов

"Взехме изключително трудно решение, защото трябваше да поставяме на една везна интересите на столичани и на перничани", каза в предаването "Нещо повече" Методи Лалов - председател на групата съветници от "Демократична България" в Столичния общински съвет. Той посочи, че в процедурата няма подпис на нито един хидроинженер, на нито един държавен експерт, на нито една дирекция, на нито едно министерство, че това, което се предлага, ще сработи. Не се дава опция, ако не сработи този план - какви рискове се крият и как ще бъдат отстранени те.

Прошко Прошков - общински съветник от ГЕРБ, обясни, че и в решението на Министерски съвет, и в решението на СОС няма подписи на хидроинженери, защото няма проектна документация - нито идейна, нито работна. Той добави:

"С решението днес трябваше да удостоверим това преминаване на вода допълнително", посочи той и уточни, че проектът, свързан със строежа на водопровода от Мало Бучино до Перник, ще мине по съответната процедура по Закона за устройство на територията и ще получи удостоверяване с подписи и на хидроинженери, но и на всички необходими специалисти, за да може да бъде законен и работещ".

Прошков потвърди, че средното количество вода, което преминава през водопреносната мрежа на София, е около 0,9 кубични метра в секунда, а има капацитет 1,7: Прошко Прошков

"Пускаме 0,3 кубика допълнително, които ще отидат към Перник", уточни той. По думите му от "Софийска вода" преди седмица са направили реален тест, като в продължение на няколко часа са подавали 0,4 кубика вода повече от обичайното количество по цялото трасе - от язовир "Бели Искър" до резервоара на Мало Бучино - и тестът е бил успешен.   

Вчера от "Софийска вода" увериха, че са проведени тестове и няма опасност за водопреносната инфраструктура на столицата при евентуално повишено натоварване заради преноса на вода към Перник.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Методи Лалов и Прошко Прошков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна