Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прием в Лондон за 140 години дипломатически отношения между Великобритания и България

Посланик Марин Райокв говори на приема в известната „Ланкастър хаус“, която сега е част от британското външно министерство.
Снимка: Веселин Паунов

Британското министерство на външните работи и българското посолство в Лондон дадоха прием по повод на 140 години от установяването на дипломатически отношения между Обединеното кралство и Република България.

Домакините на събитието – британският министър за Европа Кристофър Пинчър и българският посланик Марин Райков изразиха увереност за безпроблемното развитие на бъдещите отношения, въпреки Брекзит.

Приемът бе даден късно вчера в известната „Ланкастър хаус“, която сега е част от Министерството на външните работи. Това е изключително красива сграда, която е исторически архитектурен паметник от първостепенно значение. В залите с пищен интериор има много ценни картини.

Домакините се бяха погрижили да изложат няколко експоната от националния архив, сред които особено впечатляващ бе оригиналът на подписаното от Турция копие на споразумението на Берлинския конгрес през 1878 г., който ревизира Санстефанския договор.

Обединеното кралство и България не винаги са имали гладки дипломатически отношения през всичките тези 140 години. Те са били на различни страни през двете световни войни и, разбира се, разделени дълго време от Желязната завеса.

Официални домакини на приема бяха британският министър за Европа Кристофър Пинчър и пристигналият от София британски посланик Ема Хопкинс, както и българският посланик в Лондон Марин Райков.

В приветственото си слово Кристофър Пинчър заяви, че през тези 140 години светът се е променил почти до неузнаваемост:

„Но някои неща си останаха същите: нашето приятелство, нашите отношения, градени на основата на респект и взаимно доверие“.

И Кристофър Пинчър и посланик Марин Райков, който също приветства присъстващите, смятат че Брекзит няма да повлияе на бъдещите двустранни отношения.

Оптимизъм за двустранните отношения след Брекзит

Пред БНР посланик Райков изрази оптимизъм за двустранните отношения след Брекзит на 31 януари:

„Аз съм много оптимист преди всичко, защото сега вече имаме яснота. От известно време имаме не само яснота, но и много ясна представа кои са рамките, в които ще се развива комуникацията между България и Великобритания, между Великобритания и ЕС. Това е една добра перспектива, защото Великобритания, както много пъти беше казано, напуска ЕС, но не напуска Европа. Тя ще продължи да бъде един абсолютно неотменим партньор и един верен съюзник“, каза той.

„Смятам, че ние българите имаме всички основания да очакваме от тези двустранни отношения не малко. Първо, в икономическо отношение, но разбира се и в политическо, защото регионите, които са съседни на европейския континент в днешно време изискват една много по-голяма отдаденост и едно общо усилие на ЕС и на тези, които той разглежда като естествени партньори в усилието за изграждане на едно стабилно съседство. Нещо, на което държим ние, държи и Лондон“ продължи посланик Райков.

Според него българите и останалите европейци не би трябвало да се притесняват за правата си след Брекзит.

„Това е един голям въпрос…, по който ние имаме системен обмен. Но няма никакво основание на този етап да се проявява каквото и да било безпокойство както по отношение на студентите в рамките на тази година, така и по отношение на тези, които са тук. Разбира се, ние ще следим по-нататъшните решения на британското правителство, ще ги коментираме с тях и съм сигурен, че ще намерим най-доброто решение както за гражданите на България тук, така и за гражданите на Великобритания в България“, каза българският посланик.

Той посочи, че повече от 140 000 български граждани вече са получили статут на уседналост.

По време на приема бяха раздадени награди на хора, както британци, така и българи, за техния голям принос за развитието на британско-българските отношения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна