Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Институциите трябва да са предвидими и с ясни приоритети

| обновено на 28.01.20 в 10:54
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова дадоха пресконференция по повод третата годишнина от встъпването си в длъжност
Снимка: БГНЕС
"Нямам намерение да превръщам този отчет в самореклама, защото оценката я дава обществото". Това каза президентът Румен Радев по повод третата годишнина от встъпването си в длъжност.

Според него в днешната ситуация е важно институциите да бъдат предвидими и с ясни приоритети.

Държавният глава посочи, че и през миналата година институцията е продължила да отстоява правовата държава и интересите на гражданите, да задава дневния ред по значими теми, да стимулира дебата, да стимулира между институциите и гражданите, да работи за българския интерес във външната политика.

"Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред и последният пример е усъвършенстването на изборното законодателство", каза президентът и коментира, че е имало открита амбиция на парламента да изпревари неговата инициатива.

Парламентът започна за първи път да обсъжда тази тема не в навечерието на избори, а когато трябва, посочи държавният глава.

Според президента положението няма да се промени съществено, ако не бъде променена политическата система и не бъде осигурено върховенство на закона.

"Допуснахме опорочаване на изборния процес и срастване на партия с държава", каза още държавният глава.

Румен Радев се обяви за 100-процентово въвеждане на машинно гласуване и декларира, че ще продължи дебата за промени в конституцията, свързани със съдебната власт и с баланса на властите.

"Ще продължа да посочвам институции решения, които генерират условия за корупция", добави той и обеща да съдейства КПКОНПИ да се превърне в ефективен орган.

Образованието да се превърне в национален приоритет

Имаме нужда от дългосрочни реформи. Най-важна е инвестицията в хората, обаче. Затова в КСНС ще търся решения със законодателната и изпълнителната власт и парламентарно представените партии за законови организационни и финансови механизми в 3 основни области – образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите семейства. Това каза президентът Румен Радев по време на отчета за дейността на президентската институция.

Образованието трябва да се превърне в стратегически национален приоритет, категоричен е Радев. Трябва да си поставим високи цели, например на следващия международен тест PISA да сме започнали устойчиво движение нагоре към средните европейски нива. Предприетите от правителството мерки са в правилната посока, но те са недостатъчни като обхват и иновативност, каза още президентът.

Ще продължа дебата за иницииране на промени в конституцията, целящи подобряване на независимостта на съдебната власт, подобряване на баланса на институциите, разширяване на правата на гражданите. Ще продължа и в усилията си за борбата с корупцията, като бъда бариера пред лобисткото законодателство. Ще съдействам с всички средства КПКОНПИ да се превърне в ефективен орган за активни инструменти за установяване на несъответствие между доходи и разходи, каза Радев.

Мой основен приоритет е, че ще продължа да работя за хармонично развитие на отбраната, за модернизация, за повишаване на социалния статус и мотивацията.

Президентът не разполага с преки инструменти, за да реализира политики в социално-икономическата сфера, те са обект на управленската програма на правителството. Има редица тревожни въпроси, които налагат дебат и консолидиране на усилията. Адекватни ли сме срещу демографската катастрофа. Имаме ли амбицията да преодолеем негативния демографски темп, изброи Радев.

Относно изгонването от България на още двама руски дипломати президентът каза, че очаква реципрочност, като и двама наши дипломати от Москва да бъдат обявени за "персона нон грата".

В своя отчет вицепрезидентката Илияна Йотова сложи акцент върху политиката на президентската институция спрямо българите в чужбина. Тя посочи, че за последната година не е удовлетворена нито една молба за политическо убежище, дадено е българско гражданство на около 9 000 души и няма нито едно помилване.






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени