Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Apple планира да увеличи с 10% производството на iPhоne-и през първото полугодие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията Apple е поискала от своите доставчици да увеличат производството на смартфоните iPhone с 10% или до 80 милиона бройки през първата половина на 2020 година, съобщава агенция Nikkei Asian Review.

"Тази година е много по-натоварена от миналата", посочи един от източниците на Nikkei, но други източници от веригата за доставки предупредиха, че епидемията на коронавируса в Китай може да повлияе на производствения график на компанията.

Американският технологичен гигант е резервирал поръчки за повече от 65 милиона бройки от настоящите модели, предимно от серията iPhone 11, както и до 15 милиона бройки от планирания да излезе през март нов модел в ниския ценови диапазон, съобщава изданието.

Доставчиците на Apple планират да започнат сглобяването на евтин iPhone през следващия месец, като в същото време активизират цялостното производство на iPhone-и, съобщи през миналата седмица агенция Блумбърг. Компанията очаква продажбите на iPhone-и да се върнат към нива на растеж през настоящата година заради силното търсене и се стреми да достави над 200 милиона за 2020-година.

Моделите iPhone 11 и iPhone 11 Pro бяха добре приети при дебюта си през миналата есен, като продажбите им в Китай бяха особено силни при иначе свиващия се пазар.

Очаква се базираната в Купертино, Калифорния компания официално да представи новия нискоценови смартфон още през март, като работата по сглобяването на новия iPhone ще бъде разделена между компаниите подизпълнители Hon Hai Precision Industry, Pegatron Corp. и Wistron Corp..

Apple също така очаква доставките на iPhone да се върнат по пътя на растеж през 2020-а година.

Доставчиците обаче предупреждават, че растящото производствено темпо може да бъде усложнено от избухването на епидемията с коронавирус в китайската провинция Хубей, като се има предвид, че основните им производствени центрове са в близките провинции Хунан и Гуандун.

С оглед на това агенция Nikkei предупреждава, че масовото производство, което трябва да започне през третата седмица на февруари, може да се забави поради вирусната епидемия. Избухналата епидемия на коронавируса от град Ухан вече причини смъртта на 106 души, а броят на заразените нарасна над 4500.

Участниците на финансовите пазара са в напрегнато очакване на финансовите резултати на Apple Inc. за последното тримесечие, които ще бъдат оповестени след края на днешната търговия на Уолстрийт. В понедленик акциите на Apple поевтиняха с цели 2,94% на фона на сериозната обща слабост на фондовите борси, провокирана от опасения за негативното отражение на вирусна епидемия в Китай както върху растеж на китайската, така и на световната икономика.

В рамките на 2019-а година обаче акциите на Apple поскъпнаха с цели 86%, надвишавайки значително нарастването с 29% на широкия фондов индекс S&P500.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени