Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев: Досъдебно производство стои зад питането до КС за президента

Главният прокурор не потвърди, но и не отрече, че е отказал среща с държавния глава

| обновено на 28.01.20 в 12:30
Главният прокурор Иван Гешев.
Снимка: БГНЕС

Заради конкретно досъдебно производство се е стигнало до искането на главния прокурор Конституционният съд да разтълкува текстовете в основния закон, свързани с имунитета на президента и вицепрезидента. Това стана ясно от думите на самия Иван Гешев, който днес облече червената тога и влезе като редови прокурор на поредното заседание по мегаделото „КТБ“. 

Кое дело и коя прокуратура, работи по него, Гешев отказа да каже, кратко обясни, че наблюдаващите прокурори видели данни, които „пораждат неясноти в разпоредбата на чл. 103 от Конституцията“, засягащи неприкосновеността на държавния глава.

„И са изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на Конституцията и конкретни конституционни разпоредби“, каза Гешев.

„Това, което съм направил, след като съм се запознал, съм констатирал, че наистина има такива основания и писмено съм ги изложил в искането си до Конституционния съд“, продължи главният прокурор.

Гешев отказа да отговори дали въпросното разследването е свързано с работата на Румен Радев като шеф на ВВС.

 На въпрос вярно ли е, че е отказал среща с президента, както твърди онлайн изданието 24 часа, Гешев каза само:

Не съм се срещал с президента вчера, ако това питате“.

Обвинител номер едно коментира и конфликта между протестиращи заради водната криза в Перник и органите на реда вчера пред регионалното министерство.

„Няма да се толерира това да се бият полицаи. Това от една страна, примерно в някаква степен  в национален спорт, който трябва да спре и трябва да спре, за да може тези хора да охраняват правата на българските граждани пълноценно“, предупреди Иван Гешев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна