Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джокович спря Раонич и си осигури юбилеен двубой с Федерер

Новак Джокович ликува след последната точка.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седемкратният шампион от Откритото първенство на Австралия по тенис Новак Джокович се класира на осмия си полуфинал в Мелбърн, където го очаква Роджър Федерер.

Вторият поставен сърбин продължава защитата на титлата си след победа с 6:4, 6:3, 7:6(1) над №32 в схемата Милош Раонич от Канада за по-малко от три часа игра на „Род Лейвър Арина“.

Новак се ориентира бързо и намери противодействие на бомбените сервиси на съперника и имаше общо пет възможности за пробив. В десетия гейм на сета Раонич се пропука най-сетне при свое подаване и 32-годишният белградчанин спечели частта.

В следващия сет Джокович осъществи пробив за 3:1 и до края не позволи на родения в Подгорица Милош да го застраши и застигне.

В третата част Новак поиска медицински таймаут заради проблем с контактните лещи при 4:4. След това Раонич отрази четири скрити мачбол в 11-ия гейм с гръмотевични сервиси от адвантидж полето. Закономерно се стигна до тайбрек. В него седемкратният шампион от Мелбърн поведе с 5:1 точки при смяната на половините на игрището. Веднага след това се добра до пет мачпойнта и реализира още първия след топка на канадеца в мрежата.

Милош Раонич завърши с 48 печеливши удари и грешки.

Сърбинът приключи с 29 печеливши удари и 14 непредизвикани грешки. Раонич записа 48 уинъра (18 аса) и също толкова грешки (6 двойни).

Джокович и Федерер ще се срещнат за 50-и път като белградчанинът води с 26-23 победи. В последния мач обаче швейцарецът спечели с 6:4, 6:3 на финалите на АТР в Лондон през ноември 2019 година.

Двамата се играли общо четири мача в Австралия. От тях Маестрото е спечелил само първия през 2007-а. След това сърбинът записа три победи – все на полуфинали, като последната дойде през 2016 година в четири сета.

Любопитно е, че всеки път, след като преодолее Федерер в Мелбърн (2008, 2011 и 2016 г.), Джокович печели титлата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени