Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Аятолах Майк" от ЦРУ в Иран може би е бил убит при самолетната катастрофа в Газни

Останки на самолет на ВВС на САЩ E-11A след негова катастрофа в афганистанската провинция Газни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителят на иранския център на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ - Майкъл Д'Андреа вероятно е бил сред американският персонал, който загина в понеделник при катастрофата на самолет на американските ВВС и за който талибаните твърдят, че е бил свален от тях в афганистанската провинция Газни, съобщават ирански и афганистански медии, както и руски разузнавателни източници.

На този етап информацията не е потвърдена.

Преди това Майкъл  Д'Андреа отговаряше за издирването на шефа на Ал Кайда - Осама бин Ладен. Смята се също така, че той е организирал и убийството на иранския командващ силите "Ал Кудс" - генерал Касем Солеймани в Ирак в началото на януари.

Д`Андреа, наричан в региона на Близкия Изток "Тъмният принц" или "Аятолах Майк", ръководеше операциите на САЩ в Ирак, Иран и Афганистан, като той счита и за основния двигател на антиправителствените протести в Иран.

В понеделник талибаните заявиха, че са свалили самолет на ЦРУ с редица американски висши служители на борда. По-късно през деня американските военни потвърдиха, че самолет на ВВС на САЩ е катастрофирал в Афганистан, но без да бъде предоставена информация за списъка на пътниците или каква е била причината за самолетната авария.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени