Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасения от ескалация на напрежението в региона

САЩ ликвидираха висш ирански генерал в Багдад

| обновено на 03.01.20 в 21:33
Касем Солеймани
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По нареждане на президента на САЩ Доналд Тръмп с ракетен удар в Багдад е бил убит командващият елитната иранска бойна част „Ал Кудс“ генерал Касем Солеймани (62 г.), сочен за един от най-влиятелните хора в Близкия изток, съобщиха световните агенции.

Новината за смъртта му бе потвърдена от Пентагона и от иранските Гвардейци на революцията.

Иранските лидери обещаха „сурово отмъщение“, а десетки хиляди демонстранти скандираха „Смърт на Америка!“ в Техеран.

Вашингтон разпореди евакуация на американските граждани от Ирак, а Израел постави армията си в повишена бойна готовност.

Евросъюзът и ООН изразиха опасения от ескалация на мащабен конфликт в Близкия изток, а цената на петрола скочи с 3 долара на барел.

Солеймани „активно е разработвал планове за нападения над американски дипломати и военнослужещи в Ирак и в целия регион. Той също така е одобрил извършените тази седмица нападения над посолството на САЩ в Багдад“, се посочва в изявление на Пентагона.

Държавният секретар Майк Помпео заяви, че атентатът е бил наложителен в този момент, тъй като плановете на Солеймани са застрашавали непосредствено живота на "десетки, ако не стотици", американци.

„Не искаме война с Иран, но в същото време не възнамеряваме да наблюдаваме безучастно как иранците ескалират кризата и излагат на риск живота на американци“,каза първият американски дипломат.

Бригадите „Ал Кудс“ докладват директно на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, който обяви 3-дневен траур по повод смъртта на Солеймани и обеща отмъщение. 

„Мъченическата смърт е наградата за неговия неуморен труд през всички тези години...С Божията воля, неговото дело и неговият път няма да спрат до тук, и безмилостно отмъщение очаква престъпниците, които напълниха ръцете си с неговата кръв и тази на други мъченици“, написа аятолах Хаменей в Туитър.

Аятолахът назначи днес заместник-командващия на „Ал Кудс“ Есмаил Гаани за нов командващ бойната част.

САЩ извършиха акт на държавен тероризъм и ще берат последиците, заяви председателят на иранския парламент Али Лариджани.

„Очевидно е, че при тази чувствителност на иранския и иракския народ, че когато убиват един голям военачалник на исляма, американците трябва да са наясно, че сами създават несигурност в региона и че те ще са тези, които ще пострадат от последиците“, каза той.

Аятолах Али Хаменей с генерал Касем Солеймани (вдясно).

С отмъщение заплаши и иранският президент Хасан Рохани.

Ген. Солеймани е бил убит днес при атака с дрон, докато се е намирал в автомобил край летището в Багдад. Предполага се, че е пристигнал в Багдад от Сирия или от Ливан. Заедно с него е бил ликвидиран и иракският паравоенен командир Абу Махди ал Мухандис и още няколко души. 

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф нарече убийството му „изключително опасна и глупава ескалация“. 

Говорителят на иранските Гвардейци на революцията ген. Рамезан Шариф заяви, че САЩ и Израел ще получат „твърд отговор“ за убийството на Касем Солеймани.

„Днес израелци и американци извършиха нечувано престъпление в разрез с всички международни регулации и закони и трябва да бъдат уверени, че ще получат твърд отговор“, каза Шариф.

Техеран е протестирал пред швейцарското посолство, което представлява интересите на САЩ.

Малко след новината за въздушното нападение президентът Тръмп публикува в своя Туитър снимка на американското знаме.

Някои съпартийци на президента приветстваха нападението като сенатор Линдзи Греъм посочи, че „цената за убийство и нараняване на американци рязко се е покачила“ – според САЩ Солеймани е организирал ракетния обстрел от 27 декември, в който беше убит американски цивилен подизпълнител в Ирак.

Греъм заяви, че атаката е голям удар срещу „иранския режим, който има американска кръв по ръцете си“.

В социалните мрежи се появиха и критики. Сенаторът демократ Крис Мърфи написа в Туитър:

„Солеймани бе враг на САЩ. Това не се поставя под въпрос. Въпросът е дали Америка току-що ликвидира, без каквото и да е упълномощаване от Конгреса, втория по сила в Иран, знаейки, че с това възпламенява потенциална огромна регионална война“.

В четвъртък американски военни поискаха повече действия от иракското правителството за контролиране на подкрепяните от Иран бунтовници, които обсадиха по-рано тази седмица посолството на САЩ в Багдад. Министърът на отбраната Марк Еспър обяви, че има индикации за планиране на нови атаки и добави, че американските сили са готови да предприемат превантивни действия.

Изказването му идва ден след като бяха изпратени стотици американски военни в Кувейт за помощ при нужда.

Разговорите и настояването за повече действия от страна на Ирак показват различията между Вашингтон и Багдад по въпроса за ролята на Иран в Ирак.

След обсадата на американското посолство се появиха въпроси дали иракските сили са направили достатъчно да спрат протестиращите.

Днешното нападение на САЩ може да се разглежда като потенциален повратен момент, който да доведе до сурови ответни мерки от Иран и съюзниците му срещу американски и израелски интереси. 

Миналия октомври Иран обяви, че е осуетил опит за убийството на Солеймани.

Реакциите по света

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е силно притеснен от повишаването на напрежението в Близкия изток, заяви неговият говорител Фархан Хак.

„Това е момент, в който лидерите трябва да покажат максимална сдържаност. Светът не може да си позволи още една война в Персийския залив", добави той.

Министърът на отбраната на Израел Нафтали Бенет свика военни ръководители и шефове на служби в Тел Авив, след като Иран се закани да отмъсти за смъртта на ген. Солеймани.

Премиерът Бенямин Нетаняху съкрати визитата си в Гърция и замина за Израел.

Най-близкият съюзник на САЩ в Близкия изток се опасява от ирански удар посредством „Хизбула“ или „Ислямски джихад“.

На заминаване от Гърция Нетаняху похвали решителните действия на Тръмп по елиминирането на Солеймани.

„Също като Израел и САЩ имат право на самоотбрана“, заяви той. 

За ръст на напрежението в Близкия изток предупреди министерството на външните работи на Русия, което определи американския ракетен удар като „авантюра“. 

Китай последователно се противопоставя на използването на сила в международните отношения, обяви днес външното министерство в Пекин.

„Призоваваме съответните страни, особено САЩ, да запазят спокойствие и да упражнят въздържание, за да избегнат допълнителна ескалация на напрежението, заяви говорителят на китайското МВнР Гън Шуан.

Сирия осъжда категорично „вероломната и престъпна американска агресия“, която доведе до убийството на ген. Касем Солеймани, заяви днес източник от министерството на външните работи в Дамаск.

Иракски медии разпространиха снимка на мястото, на което е поразен Солеймани.

Посолството на САЩ в Ирак и Държавният департамент призоваха всички американски граждани в страната незабавно да я напуснат.

„Въздушният удар срещу летището в Багдад е акт на агресия срещу Ирак в нарушение на неговия суверенитет, който ще доведе до война в Ирак, региона и света“, заяви премиерът на Ирак Адел Абдел Махди. 

Продължаваме по пътя на ген. Касем Солеймани след смъртта му в американски въздушен удар, заяви лидерът на „Хизбула“ Хасан Насрала. САЩ няма да могат да постигнат целите си с това „огромно престъпление“, каза той.

„Кръгът на насилие, провокации и ответни действия, които наблюдаваме в Ирак през последните седмици, трябва да спрат“. Това се казва в изявление на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. В него се добавя, че по-нататъшната ескалация на напрежението трябва да се избегне на всяка цена.

„Ирак остава крехка страна. Твърде много оръжия и милиции забавят процеса на нормализиране на ежедневието на иракските граждани. Рискът от всичко това е разпространение на насилието в целия регион и надигането на мрачните сили на тероризма, който процъфтяваше по време на религиозното и националистическо напрежение“, се казва още в изявлението.

Великобритания е засилила сигурността на базите си в Близкия изток, като Лондон призова всички засегнати страни към деескалация. Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб заяви, че иранският генерал-майор Касем Солеймани е представлявал "агресивна заплаха", но призова за деескалиране на напрежението в Близкия изток след въздушната атака на САЩ, при която Солеймани беше убит. 

"Винаги сме разпознавали агресивната заплаха, която представляват иранските бригади „Ал Кудс“, ръководени от Касем Солеймани. След смъртта му обаче ние призоваваме за деескалация на напрежението от всички страни. По-нататъшният конфликт не е в наш интерес", се посочва в официалното изявление на Рааб. 

Десетки хиляди иранци излязоха на антиамериканска демонстрация на улиците на Техеран.

Кои са "Ал Кудс"?

От 1998 г. до смъртта си генералът бе ръководител на „Ал Кудс“ - елитна бойна част от Гвардейците на революцията, която се занимава с операции под прикритие в чужбина.

Иран е признавал ролята ѝ в конфликта в Сирия и в Ирак, където бе оказана подкрепа на доминирана от шиити паравоенна групировка, воювала срещу терористичната организация „Ислямска държава“.

Администрацията на Тръмп смята, че „Ал Кудс“ „е основният ирански механизъм за подкрепа и обучение на терористични групировки в Близкия изток, сред които ливанската „Хизбула“ и палестинската „Ислямски джихад“. 

Кой е Касем Солеймани?

Генерал Касем Солеймани бе една от най-популярните фигури в Иран и смятан за смъртоносен противник от Америка и съюзниците ѝ.

Стоял в сянка в продължение на дълго време, от 2013 г. той се превърна в публично лице на иранската намеса в сирийския конфликт, появявайки се на снимки от бойното поле и дори в музикално видео и анимиран филм.

В рядко интервю за иранската държавна телевизия през октомври, Солеймани заяви, че е бил в Ливан по време на войната между Израел и „Хизбула“ през 2006 г.

И за привърженици, и за врагове Солеймани бе ключов архитект на иранското регионално влияние, водейки борба с джихадистки сили и разширявайки дипломатическата тежест на Техеран в Ирак, Сирия и отвъд.

„За близкоизточните шиити той е Джеймс Бонд, Ервин Ромел и Лейди Гага в едно“, писа бившият анализатор на ЦРУ Кенет Полак в профил за 100-те най-влиятелни личности на сп. „Тайм“ за 2017 г. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ръст на петрола с 3% след въздушните удари на САЩ, довели до смъртта на висш ирански генерал

Петролът поскъпва рязко, а фючърсите на американските фондови индекси бележат спад, след като въздушен удар на САЩ по летището на Багдад доведе до смъртта на висш ирански генерал и на ирански паравоенен командир. Пентагонът на САЩ посочи, че..

публикувано на 03.01.20 в 10:34
Посолство на САЩ в Багдад, Ирак

Посолството на САЩ в Багдад призова американските граждани да напуснат незабавно Ирак

Посолството на САЩ в Багдад призова американските граждани "да напуснат незабавно" Ирак поради опасения за ответна реакция след въздушните удари рано сутринта в петък на Съедините щати по международното летище на Багдад, при което бяха убити висши..

публикувано на 03.01.20 в 10:52
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52