Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести на палестинци преди Тръмп да обяви близкоизточния си мирен план

Протест на палестинци в Газа срещу т.нар. сделка на века, с която президентът Доналд Тръмп иска да разреши конфликта между Израел и палестинците.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Споразумението на века - така израелския премиер Бенямин Нетаняху и американския президент Доналд Тръмп определят дълго пазеният в тайна близкоизточен мирен план, който ще бъде обявен тази вечер в Белия дом. Детайлите от плана на Тръмп остават неясни, но той вече успя да обедини враждуващите палестински фракции и да предизвика протести на Западния бряг и в ивицата Газа.

Американският президент Доналд Тръмп ще пренебрегне обвиненията на палестинците, че заема страната на Израел, и ще обяви как вижда уреждането на израелско-палестинския конфликт заедно с премиера на Израел Бенямин Нетаняху в Белия дом.

„Много арабски държави се съгласиха с плана вече, смятат, че той е голямо начало. Би било фантастично, ако успеем да го реализираме. Казват, че това е може би най-трудната сделка за сключване. В света на бизнеса, когато една сделка е трудна хората шеговито я сравняваха с това колко е трудно да събереш израелци и палестинци заедно. Това съм слушал цял живот, ще видим сега какво ще стане“, каза Тръмп.

Американският президент обяви, че няма намерение повече да чака провеждането на избори в Израел - поредните предсрочни.

Вместо това той се срещна в един ден както с настоящия премиер Бенямин Нетаняху, който е изправен пред корупционни обвинения, така и с основния му съперник Бени Ганц - лидер на центристката партия Синьо и бяло. Бени Ганц обеща да спазва американския мирен план.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна