Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

26 млн. лева ще струва новият водопровод от Мало Бучино до Перник

Снимка: Министерски съвет

26 милиона лева ще струва новият водопровод от Мало Бучино до Перник, през който водата от Белмекен през столичната ВиК инфраструктура ще стигне до бедстващия град.

Премиерът Бойко Борисов разпореди незабавно започване на строителството и отново заяви, че няма друга алтернатива:

"Днеска следобед, утре, започвайте да копаете траншеите. Първите два километра тръби пътуват, ще са тук до няколко дни. Да не губим часове, не дни в строителството".

На министър Теменужка Петкова Борисов разпореди още днес лично да провери два ВЕЦ-а, за които има съмнение, че произвеждат ток през нощта.

За неуспешния вот на недоверие премиерът заяви, че БСП и ДПС са направили опит да оформят нова коалиция:

"За кой ли път ще кажа: какъв беше въздухът в София, когато аз станах кмет и работеше "Кремиковци"? И днес те излизат и викат: 15 000 души умирали от мръсен въздух. А колко са умрели само от "Кремиковци"? Това са хора, за които лъжата, манипулацията и най-вече претакането на фактите по начин, по който те искат да изглеждат, нямат равни".

Министър-председателят е категоричен, че "чудовищно се спекулира с еврозоната":

"Дори и да стане повече грешка БСП да дойде някога на власт, няма отново да падат КТБ, други банки. Това е най-важната цел, която да защитава в общото европейско семейство общия портфейл кой колко харчи, защо. Това е целта. Чудовищни неща чух".

Днес министърът на финансите ще разговаря с управителя на БНБ, с председателя на бюджетната комисия в парламента и с представители на политическите партии, за да се предложи законодателна промяна, която да гарантира, че курсът на лева към еврото може да се промени само с ратификация на Народното събрание.

В началото на редовното заседание на кабинета Борисов забрани на министрите от правителството да коментират отношенията между други институции, визирайки прокуратурата и президентството. Премиерът публично се разграничи от случващото:

„Не е наша работа, нали ви е ясно? Като ви питат, това отговаряме. Всички имат глави на раменете и знаят какво правят. Не е наша работа. Реагираме, само когато сме нападнати с лъжа ние и аз го направих. Няма случай, в който президентът Радев да ми е поискал министри за каквото и да било и аз да съм му отказал. Няма такъв случай, но да не ме поканиш, да се опитваш да ми дърпаш хората и аз затова тогава написах във Фейсбук. По другите теми ние по никакъв начин не взимаме отношение“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна