Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Африканска чума в отстреляна дива свиня в Хвойна

Африканската чума по свинете е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине.
Снимка: „Североизточно държавно предприятие“

Положителната проба за африканска чума по свинете, установена в района на Държавното горско стопанство „Акад. Николай Хайтов“ в с. Хвойна, е от отстреляна дива свиня в землището на чепеларското село Зорница. Това стана ясно на заседанието на Постоянната областна епизоотична комисия в Смолян.

Д-р Сава Бозуков - директор на Областната дирекция по безопасност на храните, представи актуалната епизоотична в региона и обърна внимание, че след дългия период, в който нямаше отчетена положителна проба за африканска чума по свинете, има нов случай в Хвойна.

По думите му липсата на домашни свине в региона ограничава значително разпространението на заболяването, но контролът върху дивите свине е по-трудно осъществим.

Засилват се мерките за биосигурност, без да се ограничават дейностите в горските територии нито от страна на добив на дървесина, нито от страна на ловуване. Мерките ще бъдат следени стриктно, каза директорът на Регионалната дирекция по горите в Смолян инж. Венцислав Фурлански.

Той уточни, че при групов лов за всяка ловна дружинка трябва да бъдат осигурени придружители от горските стопанства, които да следят за стриктното спазване на мерките.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна