Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Янев и Кирил Маричков със специален приз от Наградите ИКАР

В номинациите преобладаващо присъствие имат извънстоличните театри

Актьорът Марин Янев ще получи наградата ИКАР за изключителен принос към българския театър. Кирил Маричков ще бъде отличен за приноса му към съвременната българска музика по предложение на Гилдията на музикалните артисти. Това стана ясно при обявяването на номинациите за наградите ИКАР на Съюза на артистите в България. 

Това, което прави впечатление в номинациите за наградите „ИКАР“ е, че преобладаващо присъствие имат извънстоличните театри, а първата ни сцена - Народният театър „Иван Вазов“, няма номинации тази година.

“Комисията оценява само тези, които са успели тази година да покажат нещо повече от изминалата година. По тази причина абонирани няма. Нека да не си мислят хората, че задължително някои от знаковите театри трябва да присъстват, само защото са знакови. Ако не са направили нещо, с което да се отличат от всичко останало в театралната картина на България, не би трябвало да се сърдят. Факт е обаче, че театърът има много интересна посока на развитие и театралната картина се променя много динамично”, казва председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Той посочи, че комисията е изгледала към 150 спектакъла, предложени от театрите от цяла България и не е било лесна да бъдат отделени най-добрите за номинации. “Тенденцията показва, че младите театрали, тези, които сега завършват или са завършили както им е динамичен животът, така динамично постъпват и в театъра. Повечето от тях не желаят да бъдат на трудови договори, а да бъдат свободни творци и да участват в проекти. Театралните постановки, които са гледани много прецизно от цялата комисия, забелязват точно такава тенденция - млади хора, които участват в конкретни проекти в извънстолични театри и правят наистина нещо значимо за живота на самия театър, значимо и за себе си”, коментира Мутафчиев.

Сред номинираните за наградата за режисура е Маргарита Младенова за поетичния спектакъл по български автори „За светлото, което бе“ на Драматично-куклен театър - Враца. В тази категория попадат също Стайко Мурджев за „Слава“ от Питър Куилтър на сцената на  Драматичен театър „Николай Масалитинов“ - Пловдив и Стилиян Петров за спектакъла си в театър „Възраждане „За едно явление от електричеството“ . За ролята си на Андрей в него Йордан Ръсин е сред номинираните за водеща мъжка роля. В същата категория за приза се борят още Бойко Кръстанов в образа на Кристиан в „Празникът“ на Явор Гърдев в Малък градски театър „Зад канала“ и Севар Иванов, който играе Дориан Грей в „Портретът на Дориан Грей“ по Оскар Уайлд, с реж. Стайко Мурджев на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ - Благоевград.

В категорията “Водеща женска роля” конкуренцията е между Елена Атанасова в ролята на Джулия и други действащи лица в „Хаос“ на Марий Росен в Театър 199 „Валентин Стойчев“, Елена Димитрова за ролите й в „Как е“ по Самюел Бекет, на Театрална работилница „Сфумато“ и Ивана Папазова за Флорънс Дженкинс в „Слава“ от Питър Куилтър, на Драматичен театър „Николай Масалитинов“ - Пловдив.

Интересното е, че най-добрите дебютанти тази година са концентрирани в спектакъла на Максима Боева „Косвени щети“ в театър „Азарян.

Всички номинирани спектакли за Наградата ИКАР 2020 можете да видите тук. Те ще бъдат показани в рамките на ХV-тия Софийския театрален салон през март, когато за първи път и публиката ще може да излъчи своя фаворит.

Победителите в 46-тите награди за сценични изкуства на САБ  ще станат известни на 27 март - международния ден на театъра. Тогава ще бъде и церемонията по връчването на първите театрални награди в България, запазили своите традиции до днес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени