Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федерацията по таекуондо представи натурализирания иранец Фарзад Золхадри

Теодор Георгиев, Слави Бинев, Фарзад Золхадри и Димитър Михайлов
Снимка: Lap.bg

Българската федерация по таекуондо (олимпийска версия) представи официално натурализирания иранец Фарзад Золхадри.

„Иранците са едни от най-добрите състезатели по таекуондо в света. Привличането на Фарзад стана с течение на времето, а не от днес за утре. Неговият случай няма нищо общо с този на Кимия Ализадех . Трансферът на Фарзад е договорен между мен и президентът на иранската федерация, но се осъществи с голямата подкрепа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев“, обясни президентът на родната централа Слави Бинев.



Золхадри е напуснал родината си броени дни след бягството на единствената иранска олимпийска медалистка Кимия Ализадех, която напусна Иран, за да не бъде използвана от пропагандната машина в страната. Бягството й стана известно в средата на януари, когато тя обяви, че се мести в Европа, като се предполага, че става въпрос за Нидерландия.

 "Радвам се, че съм тук и съм много щастлив. Благодаря на господин Слави Бинев. Благодаря и на министър Красен Кралев за подкрепата. Без тях това нямаше да е възможно.  каза Фарзад Золхарди.

Фарзад Золхадри е бивш капитан на младежкия национален отбор на Иран, печелил е бронзов медал от първенството на Азия и сребро от световната купа в Мексико през 2015-а. Иранецът тренира с националния ни отбор от три месеца, като  проведе и един лагер на високопланинската база Белмекен. Целта пред него е да спечели квота за България в категория 80 килограма на единствената възможна олимпийска квалификация за Европа, която ще се проведе в Милано през април. Плановете са в нея да участват и двама от топ състезателите ни в момента – Владимир Далаклиев и Калоян Бинев, точни старши треньорът на националния отбор Теодор Георгиев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна