Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спират ползването на води от питейни язовири за промишлени нужди

| обновено на 31.01.20 в 14:55
Снимка: БГНЕС

Ползването на води от всички питейни язовири за промишлени нужди и енергетика се забранява през февруари - това съобщават от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Ограничителните мерки се въвеждат с цел осигуряване на питейно-битовото водоснабдяване на съответните населени места.

Водоползвателите трябва да предприемат мерки за водоснабдяване от алтернативни източници - повърхностни и подземни, за които имат издадени разрешителни от съответните басейнови дирекции.

Разрешените водни обеми за питейно-битово водоснабдяване са редуцирани за язовирите "Асеновец" и "Дяково", които запълват едва около една трета от обемите си.

Поради системното подаване на неверни и манипулирани данни, на басейновите дирекции е възложено да извършат проверки за наличието на сертифицирани и заверени измервателни устройства на 15 язовира с основно предназначение за питейно-битово водоснабдяване. Такива са: „Искър”, „Бели Искър”, „Среченска бара”, „Христо Смирненски”, „Йовковци”, „Тича”, „Камчия”, „Ясна Поляна”, „Асеновец”, „Боровица”, „Студена”, „Ястребино”, „Дяково”, „Калин” и „Карагьол”.

Екоминистърът Емил Димитров:

"Към момента в язовирите имаме вода, но в някои недостатъчно. Имаме язовири, които биха могли по три години без капка дъжд да работят и да ги ползваме за питейни цели. Заради някой ВЕЦ да ги източим за нула време или за напоителни цели, мисля, че приоритет е питейно-битовото водоснабдяване".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени