Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълно е Детското отделение на видинската болница

2
Снимка: Радио Видин

33 деца се лекуват в Детското отделение на МБАЛ "Света Петка", което разполага с 35 легла. По-голяма част от заболяванията са респираторни и такива на дихателните пътища.

"Това са предимно заболявания, които са наложили болнично лечение, тъй като не са могли да се справят колегите. Това са първично бактериални, част от тях има, някои, които са започнали като вирусни заболявания и след това са усложнени с вторична бактериална инфекция и вече тя налага болнично лечение", каза д-р Пламен Филипов, завеждащ детското отделение.

През последните две седмици заболеваемостта се е повишила, но е в рамките на типичната за сезона.

"Имали сме по 70 деца по това време друг път в отделението, сега са 33. Зимата винаги има повишаване на респираторните инфекции."

В отделението имат готовност да изследват всяко дете, което дойде със съмнение за грип:

"Специални реактиви болницата е закупила, които могат да диагностицират експресно грипното заболяване, съответно щамовете в страната. Те са в наличност и може за няколко часа да се установи причинителят на грип, ако има дете със съмнение за грипно заболяване", допълни д-р Пламен Филипов.

Симптомите са: болка в главата, очите, по мускулите и много бързата динамика. Когато дойде дете, което не е лекувано със симптоми на грип, тогава ще бъде изследвано, за да се види дали има този щам, който  дава грипът. Досега в отделението не са имали причина да правят такова изследване.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна