Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евросъдът няма юрисдикация върху граничния спор между Хърватия и Словения

Пиранският залив е предмет на дългогодишен спор между Хърватия и Словения.
Снимка: Ройтерс

Европейският съд обяви днес, че няма юрисдикция върху граничния спор между Хърватия и Словения и призова двете страни да разрешат дългогодишния проблем, предаде АФП.

Любляна заведе дело срещу Зареб в базирания в Люксембург съд през юли 2018 г. с обвинението, че Хърватия нарушава европейското право, като отказва да приложи арбитражно решение за спора.

Според Словения Хърватия не се съобразява с решение от 2017 г. на Постоянния арбитражен съд в Хага, което отреди на Любляна над две трети от спорния Пирански залив.

Загреб отказва да признае решението и призовава Словения да започне нови преговори по граничния спор, който се води от обявяването на независимост на двете страни от Югославия през 1991 г.

Хърватия, чиято крайбрежна ивица е 1700 км, отказва да приеме решението. Тя иска морската граница да преминава през средата на залива. Но Словения, която има едва 46 км крайбрежие, но смята, че достъпът ѝ до териториални води се поставя под въпрос.

Подкрепеният от ЕС арбитраж е дал на двете страни шест месеца да приложат неговото решение, но след изтичането на крайния срок полицейски патрули от двете страни започнаха да глобяват рибари за гранични нарушения. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!