Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима българи ще бъдат евакуирани от Китай

| обновено на 31.01.20 в 16:53
Медицински екип вкарва пациент в болницата „Цзининтан“ в китайския град Ухан, където са настанени заразени с новия вирус.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима българи ще бъдат евакуирани утре от Китай. Те ще използват полети на германски и френски самолети, увери министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Единият от тях е с двойно гражданство и ще лети до Германия. Двама български граждани са в списъка на самолет, който излита от Франция, полетът му е организиран от Еврокомисията. Утре, по моя информация, самолетите ще излетят от Ухан. Предприели сме всички мерки с министерство на здравеопазването да бъде осигурен карантинен период, заяви Захариева. 

С военен транспорт и екип от военномедицински специалисти ще бъдат транспортирани до България тримата ни сънародници, които утре се очаква да пристигнат в Европа с полети до Франция и Германия, съобщиха днес от Военномедицинска академия, където вече разполагат с тестове за генетична диагностика на коронавируса.

Няма да се допуска контакт със странични лица, докато не премине карантинният период.

От болничното заведение и уверяват, че ситуацията с разпространението на вируса се следи непрекъснато и са разработени планове за реакция и действие.

Свикан е Кризисен щаб, който включва и военномедицинско разузнаване.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна