Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните борси отново се "заразиха" от китайския коронавирус

Глобалните пазари на акции са на път да приключат най-лошата седмица от няколко месеца насам, тъй като инвеститорите се притесняват за икономическите негативно влияние на разпространяващата се по света епидемия от китайския коронавирус.

След първоначален предпазлив позитивен старт в петък, европейските борси се оцветиха в червено в резултат и на серия слаби икономически данни от еврозоната, както и като реакция на новината за първите случаи на заболели от коронавирус във Великобритания само часове преди Обединеното кралство официално да излезе от ЕС.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,42% след спад с 1% през вчерашната търговия и в рамките на отминаващата седмица губи около 2% от стойността си, което може да се окаже най-слабото негово седмично представяне от октомври 2019а- година насам.

Немският индекс DAX 30 се понижава с 0,46% в резултат и на силен спад на продажбите на дребно в Германия през декември, докато френският CAC 40 се понижава с 0,49% след изненадващо свиване на икономиката на Франция през последното тримесечие на миналата година.

Италианският фондов индекс MIB пада с 1,31%, след като и трета по големина икономика в еврозоната се сви изненадващо през четвъртото тримесечие, като в същото време Италия се оказа и поредната държава със засечен случай на коронавирус, което накара управляващите в Рим да обявяват състояние на извънредно положение.

Евростат пък представи обобщени експресни данни, според които растежът на БВП на еврозоната и на целия ЕС се е забави през последното тримесечие на 2019-а година до едва 0,1% спрямо предходните три месеца.

Британският водещ индекс FTSE100 пък се понижава с 0,7% през последната сесия на търговия на борсата в Лондон, през която Великобритания е част от Европейския съюз с оглед, че от утре Обединеното кралство повече няма да бъде член на ЕС. Новината за първите два случая на заразени с коронавирус във Великобритания също допринася за днешното негативно представяне на лондонската борса.

Притесненията, че разпространяващата се по света вирусна епидемия ще навреди както на китайския, така и глобалния икономически растеж, се отразяват негативни на акциите на минно-добивните компании, като STOXX Europe 600 Basic Resources Index се понижава с над 1%. Понижение с 0,35% бележи и STOXX Europe 600 Travel & Leisure Index, включващ компаниите от пътническия и туристически бизнес, с оглед на масовото прекратяване на въздушния транспорт от целия свят в посока Китай, където е огнището на новия смъртоносен корона вирус.

Фючърсите на американските фондови индекси също се намират на червена територия преди началото на петъчната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се понижават с над 150 пункта (спад с 0,55%), на широкият индекс S&P500 - с 0,51% и на технологичният индекс Nasdaq100 - с 0,42%.

Американските инвеститори също изглежда притеснени от разрастването на епидемията от корона  вирус, след като снощи Световната здравна организация обяви международно извънредно положение заради болестта, която към днешна дата отне живота на 213 души в Китай, броят на заразените в страната достигна близо 9700, а случаите на коронавирус зад граница надвиши 100 в над 18 държави.

Междувременно акциите на Amazon.com Inc. поскъпват на извънборсовата търговия с около 11% след много силни данни за печалбите и приходите на световния лидер в електронната търговия на потребителски стоки за последното тримесечие на миналата година.

Скок с над 5% преди старта на Уолстрийт бележат и акциите на Western Digital Corp., след като технологичната компания прогнозира по-добри от очакваното печалби за последното тримесечие, докато акциите на IBM нараства на извънборсовата търговия с около 4%, след като директорският борд на компанията избра снощи Арвинд Кришна за нов изпълнителен директор.

Първоначален спад с близо 2% отбелязаха акциите на Caterpillar Inc., след като световният лидер за строително и минно-добивни оборудване и машини представи смесен финансов отчет за последните три месеца - по-добра от очакваното печалба, но при по-силен от прогнозите спад на приходите (продажбите) и занижени прогнози за печалбата на компанията през 2020-а година. Непосредствено преди началото на търговията на Уолстрийт обаче акциите на Caterpillar парираха тези загуби.

Понижение с 2,8% има при акциите на Visa Inc., въпреки че една от водещите компании за кредитни карти и плащания отчете тримесечни печалби в рамките на прогнозите, но малко по-слаби приходи и предупреди че нейните приходи ще бъдат ограничени през 2020-а година с оглед на стимулите, които ще предостави на банковите си клиенти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна