Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помпейо: Американската подкрепа за Украйна остава непоколебима

Майк Помпейо (вляво) даде съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската подкрепа за Украйна остава непоколебима, заяви днес при посещение в Киев държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, предаде АФП, цитирана от БТА.

„Аз съм тук днес с едно ясно послание: Съединените щати смятат украинската битка за свобода, демокрация и просперитет за една смела битка. Нашата решимост да я подкрепим остава непоколебима“, каза Помпейо в присъствието на украинския президент Володимир Зеленски.

Държавният секретар на САЩ направи изявлението си на фона на процеса по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, който бе провокиран от негов телефонен разговор със Зеленски.

Украйна е „важна държава“ за САЩ, даде да се разбере Помпейо.

Той подчерта, че за евентуално посещение на Зеленски в Белия дом не е поставено условие Украйна да започне разследване срещу сина на бившия американски вицепрезидент Джо Байдън, предаде Ройтерс. Киев и Вашингтон ще намерят време за организиране на визитата, допълни Помпейо.

Украинският президент Володимир Зеленски отрече процесът по импийчмънт срещу американския му колега да е влошил отношенията между двете страни.

Зеленски изрази готовност да посети САЩ за среща с Тръмп, но само в случай че двете страни са постигнали предварително конкретни договорки, предаде ТАСС.

„Изразих надежда, че САЩ ще вземат по-активно участие в мирния процес в Източна Украйна и по кримския въпрос“, каза украинският президент на съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ.

Ние сме „благодарни за личната Ви твърда позиция по въпроса за войната в Донбас и незаконната анексия на Крим", заяви Зеленски на Помпейо.

Украинският президент изрази надежда, че американски компании ще участват в разработването на петролните и газовите находища на украинския черноморски шелф. „Каним големия американски бизнес да участва в построяването на инфраструктурата на Украйна, на нашите мостове и пътища, а също така и в добива на газ и нефт, в разработването на черноморския шелф“, каза Зеленски на пресконференцията с Помпейо.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна