Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев съобщи за арест на Васил Божков в ОАЕ

| обновено на 01.02.20 в 08:02
Васил Божков
Снимка: БТА

Бизнесменът Васил Божков е бил задържан на територията на Обединените арабски емирства вчера. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг снощи, на който даде подробности за залавянето на голямо количество кокаин в София

Заедно с Божков е задържан още един човек, чиято самоличност все още се потвърждава.

Гешев заяви, че информацията за ареста на бизнесмена все още не е потвърдена по официални канали.

„Без да е категорично към момента писмено, имам информация, че преди няколко часа Божков е задържан на територията на ОАЕ. Ако се потвърди информацията, а аз съм сигурен, че ще се потвърди, ще го потвърдим официално, когато получим официален документ и официална информация от ОАЕ“, каза той.

„Правим това, което обещах – а то е, че ще направим всичко възможно да приберем поредния български олигарх, избягал от България, който мисля че твърдеше – къде беше, че е на Балканите. Нещо явно не е учил добре география или се е объркал нещо“, добави Иван Гешев.

Главният прокурор уточни, че връщането на Божков у нас зависи от властите в ОАЕ и не се ангажира със срокове.

„Ние ще направим всичко възможно, но трябва да кажа, че това зависи от съответната държава, където е задържано лицето, той да бъде изправен пред българския съд“, каза той.

Досега не е съобщавано между България и ОАЕ да е подписвано споразумение за правна помощ по наказателни дела, включващо възможността за екстрадиране на граждани при влязла в сила присъда или повдигнато обвинение за престъпление от общ характер. Но през април 2018 г. бе договорено работни групи от правосъдните министерства на двете страни да изготвят проект за такъв документ.

При определени условия екстрадиция от ОАЕ е възможна и без двустранно споразумение, въз основата на местен закон.

В сряда бе съобщено, че спецпрокуратурата е повдигнала седем обвинения на собственика на „Нове АД Холдинг“ Васил Божков, за когото има изготвена европейска заповед за арест. Той е обявен за международно издирване, защото има данни, че не се намира в страната, каза тогава Гешев.

Божков е обвинен задочно за ръководител на организирана престъпна група, принуда, изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице и за подбудителство към престъпление по служба.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна