Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изграждането на водопровода от Мало Бучино до Перник

| обновено на 01.02.20 в 11:26
Започнаха строителните дейности и изкопните работи по изграждане на водопровода от село Мало Бучино до Перник.
Снимка: БГНЕС

Започна изграждането на водопровода към Перник от Мало Бучино, за да може Перник да получава вода, докато се напълни язовир „Студена“. През 13-километровия водопровод от ВиК мрежата на София ще се подава вода, дошла от водосбора на язовир „Белмекен“.

Министърът на икономиката Емил Караниколов увери, че екипите са готови да работят денонощно.

В момента на терен има шест екипа. Ще се включат и от Камарата на строителите.

Проектът ще струва 27 милиона и 39 хиляди лева. По него ще се работи 40 дни, а освен тръбата, ще има три крана за довеждащия водопровод, както и система за мониторинг на язовир „Студена“.

„За този проект специално имаме непредвидени дейности около един милион и 900 с ДДС, които вероятно ще възстановим, от сега го казвам. Толкова са предвидени по проект. Както виждате, идват тръбите. 130 камиона очакваме. Има график. Между 23 дена и 25 дена ще е поръчката“, каза министър Караниколов.

„Ако няма голямо снеготопене, ще има сериозен проблем“, призна той и добави:

„Това е решението. Зависим от природата. За съжаление, язовир „Студена“ е в това състояние. Хубавото е, че за последните четири дни нямаме загуби в язовира, но там продължават да си остават около 111 сантиметра до мъртвия обем“.

Министър Емил Караниколов и кметът на Перник Станислав Владимиров.

Все още не е ясно кога ще бъде отменен водния режим в Перник.

Какви са прогнозите на кмета на града Станислав Владимиров:

„Все пак зависим от природата. Тук ще подаваме 300 литра в секунда. 300 литра в секунда няма да взимаме вече от язовир „Студена“, така че той ще започне с по-бързи темпове да се пълни. В момента, в който достигнем над 10 милиона кубика в язовир „Студена“, което ще ни даде по-дългосрочна перспектива за черпене на вода от там, ще бъде намален водния режим или ще бъде прекратен“.

„Ако се окаже, че времето е с нас и природата е по-благосклонна и пролетта е малко по-влажна, края на пролетта вече може да говорим за различна картина в моя град“, добави кметът Владимиров. Според него няма риск от епидемия в Перник.

Перничани са на воден режим от 18 ноември 2019 г. Въпреки че имат вода само по седем часа на ден, запасите в „Студена“ са все по-малко.

Общинският съветник от ГЕРБ в столицата Николай Стойнев увери, че няма риск София да остане без вода:

„Има аварийни екипи, които реагират, така че да сме сигурни, че няма да има никакъв риск за водата на столичани“.

Не е обявена обществена поръчка заради форсмажорните обстоятелства.

Обещанието на министъра на икономиката Емил Караниколов е водопроводът да се построи за по-малко от 45 дни като ще се работи денонощно от над 10 екипа.

Заради строителството на водопровода се ограничава движението по участък от третокласния път село Големо Бучино - Перник.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна