Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партия МИР продължава протеста за машинно гласуване

Снимка: Радио Видин

За втори пореден ден граждани, организирани от партия МИР, се събират пред Министерския съвет с искане за незабавното въвеждане на машинното гласуване. Протестът е обявен за безсрочен, а демонстрантите дават срок на правителството до сряда да обяви обществената поръчка за машини за всички избирателни секции.
 
"Ако до сряда управляващите не стартират процедурата за пълното въвеждане на машинното гласуване, протестиращите ще организират палатков лагер пред прозорците на Министерския съвет", заяви лидерът на партия МИР Симеон Славчев и призова:

"Да се спази законът в Република България, тъй като в Изборния кодекс е заложено всички избори в България да се провеждат чрез машинно гласуване."

Гражданите да настояват следващите парламентарни избори да се проведат чрез машинно гласуване.

"Машината не прави невалидни бюлетини. А ние в България сме известни с това, че сме рекордьори по сбъркани протоколи. Тази машина не е свързана към интернет, тоест няма никакво съмнение, че някой хакер ще атакува по някакъв начин тази машина. Това е единственият начин в България да се проведат честни избори."

Пълното въвеждане на машинния вот ще струва на страната около 27 милиона лева, обясни Славчев. На въпрос "Оправдан ли е този разход?", той отговори:

"Демокрацията в България няма цена." 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна