Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вълчев прогнозира недостиг на учители за природоматематическите науки

| обновено на 03.02.20 в 19:54
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е на обиколка във Варна и областта, където ще проведе работни срещи с директори, учители и представители на местната власт.
Снимка: БТА

Министърът на образованието Красимир Вълчев прогнозира, че ще се задълбочава недостигът на учителски кадри със специалност природни науки и математика. Министерството ще отпуска стипендии на студенти в тези специалности. Днес и утре министърът е в област Варна. Той обяви, че са средствата за образование от бюджета за областта са близо 600 милиона лева. Средствата ще се влагат в подкрепа на иновациите в учебния процес.

„Много по-голяма част от средствата следващите години ще бъдат насочени към кабинети, по-малко в сравнение с предишните години към покриви и саниране. В следващите години акцентът ще бъде модернизация на методите на преподаване – това може да бъде и само смяна на мебелите, обръщане на класната стая, създаването на по-благоприятна и по-разчупена среда. Този месец ще публикуваме проекта на стандарт наредба за физическата среда. В нея се съдържат насоки за модернизация на учебната среда, така че тя да бъде много по-гъвката и по-разчупена“, каза Вълчев във Варна.

Учители от община Долни чифлик, Варненска област, се обявиха за въвеждане на 1-годишно обучение по български език за ромските деца. В дискусията взе участие министър Вълчев, чието ведомство подготвя въвеждане на задължително предучилищно образование за 4-годишните от следващата учебна година.

"В българското училище трябва да се говори на български език", заявиха учители и директори на училища от община Долни чифлик на срещата с образователния министър. Те коментираха, че учениците от ромския етнос преобладават в много от детските градини и учебни заведения, но понеже не владеят български език, големите ученици се ползват като преводачи. Според преподавателите е необходимо да се въведе поне едногодишно обучение, от 5- или 6-годишна възраст, по български език за тези деца, тъй като те не могат да напредват в обучението, ако това не се случи. След срещата министър Вълчев каза, че действително подобно решение, дори от 4-годишна възраст, би подобрило интеграцията на ромските деца:

"Тези деца, които са обхванати от предучилищна възраст, учат след това повече часове, училищата успяват да ги интегрират и много по-често достигат до гимназиален етап на образование".

Утре министърът на образованието ще посети община Провадия и община Суворово. 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от