Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметицата на Букурещ заяви, че може да се откаже от "кислородната винетка"

Габриела Фиря
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кметицата на Букурещ Габриела Фиря заяви днес, че може и да се откаже от т. нар. „кислородна винетка“, съобщава БТА, като цитира румънски медии. Фиря каза, че обмисля свикването на референдум и дори отмяна на винетката на фона на критиките, на които е подложена.

"Видях, че се организират петиции, акции, даже митинги против винетката. Никакъв проблем! Можем и да се откажем от програмата, ако това искат букурещяни, ако всички искаме да сме единствения европейски град, в който се движат стари коли...Никакъв проблем, аз правя онова, което казват гражданите. (...) Можем да организираме и референдум", заяви Габриела Фиря, цитирана от сайта „Зиаре“.

От 1 януари в Букурещ е въведена т.нар. „кислородна винетка“ като мярка в борбата със замърсяването на въздуха. Глоби ще се налагат обаче от месец март.

Румънската столица е на шесто място в Европа по замърсяване на въздуха. За да не се влоши ситуацията още повече, местните власти решиха да въведат специална винетка за достъп до града с автомобил. Така автомобилите с категория под Евро 3, съгласно европейските стандарти за изгорелите газове, няма да имат право да се движат в центъра на Букурещ, а достъп до останалите пътни артерии в столицата ще имат само срещу винетка.

Рестрикциите са валидни от понеделник до петък в интервала 7.00-22.00 ч., с изключение на официалните празници. Автомобилите, за които няма да важат ограниченията, са електрическите, хибридните и тези с категории Евро 5 и Евро 6.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна