Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Началникът на кабинета на Владислав Горанов поема временно Комисията по хазарта

Александър Георгиев е освободен от поста му

Финансовият министър Владислав Горанов
Снимка: БГНЕС

Председателят на Комисията по хазарта (ДКХ) Александър Георгиев е освободен от поста му, съобщиха от Министерството на финансите. Оттам уточняват, че това е станало по негова молба. Временно Комисията ще се ръководи от Георги Йорданов, началник на кабинета на Владислав Горанов. Александър Георгиев

Георги Йорданов има богат административен опит, придобит на експертни и ръководни длъжности. До момента заемаше длъжността началник на кабинета на министъра на финансите, в която встъпи през ноември 2014 година. Преди това е бил ръководител на Инспектората на Министерството на околната среда и водите. В периода от декември 2010 г. до април 2014 г. е държавен инспектор в Инспектората на Министерството на финансите. От януари 2000 г. до октомври 2010 г. последователно е заемал длъжностите директор на Инспектората на Министерството на земеделието и храните и главен секретар на Националната служба за растителна защита. Професионалната му кариера започва в МФ през 1995 г., като инспектор в данъчната администрация и главен данъчен инспектор в Службата за предотвратяване и разкриване на данъчни нарушения. Георги Йорданов

В следствие на разговори с министъра на правосъдието, министъра на икономиката, изпълнителния директор на Националната агенция за приходите и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“, се предприеха действия за промяна в състава на ДКХ. За членове на Комисията министърът на финансите назначи новите, определени от ръководителите на тези институции, лица. Това са Стоян Стоянов – главен секретар на Министерството на правосъдието, Паун Илчев – и.д. председател на Българския институт по метрология, Красимир Бояджиев – началник на отдел „Разследване на особени случаи“, дирекция „Контрол“ в Централно управление на НАП и Емил Захариев – директор на специализирана дирекция в ДАНС.

На 22-ри януари членовете на Комисията бяха отвеждани един по един от работните им места. Малко по-късно бяха повдигнати обвинения, а вчера прокуратурата обяви, че Александър Георгиев е направил пълни самопризнания и е съдействал на разследването. В момента той е пуснат под гаранция от 40 000 лева.

Промяната в състава на Комисията по хазарта идва и в момент, когато тече общественото обсъждане по преобразуването ѝ в Национална агенция по хазарта. Предложението бе направено от финансовото министерство, след като се разбра, че в нарушение със закона частните лотарии са плащали по-малко такси към държавата, с което са ощетили хазната. Именно със същия законопроект министерството първо предложи нов начин на образуване на таксите, но само след 24 часа промени позицията си и обяви, че настоящият текст на закона само трябва да бъде прецизиран, за да не се допусне неправилно третиране. Първите изнесени числа за щетата за хазната бяха 210 милиона лева за периода от 2014 до 2019 година, но след това прокуратурата обяви, че числото е многократно по-голямо.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.