Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Янка Такева искала директори на училища да подкрепят конкретно издателство при избора на учебници

Янка Такева
Снимка: Ани Петрова, БНР

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева е изпратила писмо до директори на училища, в което ги моли да подкрепят конкретно издателство при избора на учебници и учебни помагала. От Министерството на образованието и науката на свой ред посочиха, че не одобряват и не считат за правилен този подход.

Писмото на Янка Такева е с дата 10-и януари. То е изпратено до директори на училища и областни координатори на синдиката и им препоръчва при избора на учебници за първи, втори, пети и шести клас и на учебни помагала за трета и четвърта група на детските градини, да бъде избрано издателството, подкрепяло издаването на вестник "Учителско дело" в продължение на 10 години. 

От Министерството на образованието посочиха, че още с встъпването си в длъжност просветният министър  Красимир Вълчев е наредил на началниците на регионалните управления на образованието и на  директорите на училища да не допускат оказването на административен натиск върху учителите при избора и оценяването на учебници.

"Изборът на учебници и учебни помагала се прави от учителите, които преподават по съответния предмет - професионално и обективно, без да им се оказва натиск", пишат от МОН. От ведомството допълват, че изборът на всеки учебник се съгласува и с Обществения съвет на училището, в който участват и родители и че във връзка с разпространеното писмо на учителския синдикат, ще бъде проведен разговор в рамките на Отрасловия съвет, както и среща със собствениците на издателства.

БНР потърси за коментар Янка Такева, но до момента няма отговор.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от