Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтиня към 13-месечни дъна на фона на притесненията около коронавируса

Петролните фючърси се понижиха в понеделник до най-ниски нива от януари 2019-а година насам с оглед на притеснения относно търсенето на важната енергийна суровина в Китай на фона на епидемията от коронавирус.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през април се понижават с над 3% към 54,27 долара за барел, пробивайки под нивото от 55 долара за барел за пръв път от 3-ти януари 2019-а година.

Фючърсите на американския лек суров петрол пък поевтиняват с над 2% непосредствено под 50 долара за барел за пръв път от 9-и януари миналата година.

Епидемията от коронавирус вече засегна търсенето на петрол в Китай, като най-голямата рафинерия в Азия - Sinopec Corp. посочи, че нейните съоръжения ще намалят производителността през настоящия месец с около 600 хил. барела на ден. Независимите рафинерии в провинция Шандун, които съвместно внасят около една пета от суровия петрол в Китай, също намалиха производството с между 30% до 50% за малко повече от седмица.

Днешното силно поевтиняване на петрола е факт, въпреки че се заговори, че страните производителки от "ОПЕК +" обмислят допълнително съкращаване на съвместните добиви с нови 500 хил. барела на ден, или с общо 2,2 млн. барела в опит да ограничат ценовия спад и свръхпредлагането в световен план на важната енергийна суровина.

Междувременно руският президент Владимир Путин и кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз Ал Сауд се договориха да координират действията си, за да поддържат стабилността на петролния пазар в световен мащаб, потвърди пресслужбата на Кремъл в понеделник след телефонен разговор между двамата лидери.

"Настоящата ситуация на световния пазар на въглеводороди бе обсъдена подробно. И двете страни потвърдиха готовността си за по-нататъшна координация на действията във формат "ОПЕК +", за да се гарантира стабилност на глобалния петролен пазар", се казва в изявлението.

Според информация от по-рано днес, Саудитска Арабия обмисля по-дълбоки съкращения на производството в краткосрочен план, тъй като търсенето на петрол спадна на фона на избухването на епидемията от коронавирус.

Графики на Брент и на американския лек суров петрол

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна