Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуозна цигуларка ще подгрява публиката в Пловдив преди мача Марица - Кан

Таня Тингарова
Снимка: ВК Марица

Виртуозната пловдивска цигуларка Таня Тингарова ще бъде специален гост на двубоя между волейболните Марица (Пловдив) и френския РК Кан (Кан) от Шампионската лига на 5 февруари (сряда), от 18:30 часа в зала Колодрума, съобщиха от официалния сайт на шампионките.

Участието на Таня започва точно в 18:00 часа. и организаторите са сигурни, че музикантката ще зареди с емоция публиката и волейболистките..

Тингарова е от Пловдив, но получава възможността да замине за Съединените от ранна възраст. Любовта и към цигулката се заражда покрай по-голямата и сестра, която също свири на този най-магически от всички, инструмент. Тогава тя е на шест години и не е осъзнавала напълно какво означава да се заеме със сложния свят на музиката и отговорността, която го следва.

Въпреки това, се оказва изключително талантлива и, когато става време да кандидатства в гимназия, тя и семейството и решават да се яви на конкурс за Академия на изкуствата в Калифорния – най-престижното и скъпоплатено средно образователно училище в Америка. За целта записват промо диск в БНР, който е осъществен от бащата на пловдивския писател Ники Пеев. Няколко месеца по-късно получава писмо, че е една от едва няколкото одобрени, с пълна стипендия, деца в света.

Таня Тингарова извървява дълъг път, като свири в над 60 държави на какви ли не нетрадиционни за изпълнение на цигулка места – хеликоптерна площадка на върха на небостъргач, в машинното отделение под вода на огромен кораб, над пистата за Формула 1 или в палатите на емири от Близкия изток.

Волейболистките на Марица ще бъдат подгряни с цигулка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна