Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ограничения на движението заради снеговалеж и почистване

| обновено на 05.02.20 в 22:10
Снимка: Радостина Черноокова

Поради обилен снеговалеж и снегопочистване движението на МПС над 12 т се ограничава по АМ „Хемус“ в двете посоки за област София, както и по пътя Велико Търново - Ботевград и пътя Русе - Велико Търново за областите Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе и София, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.

Троянският проход и Проходът на републиката са затворени за всички преводни средства, „Пампорово“ е забранен за МПС над 3,5 т, 

Затворени са пътят Шипково – Рибарица и пътят София - Варна в Ловешко 

Забранени за МПС над 12 т както и за теглене на ремаркета и полуремаркета са проходите „Петрохан“, „Печинско“, „Превала“ , „Рожен“, „Твърдишки“ и  „Шипка“.

Пет села в община Велико Търново са без електричество. 

Това са села Присово, Плаково, Велчево, Къпиново и Пчелище.  Работи се по отстраняване на авариите в условията на обилен снеговалеж. В Еленския балкан снежната покривка достигна 40 сантиметра. Няма бедстващи хора, посочиха от Областната управа.

Много товарни автомобили са закъсали в Прохода на Републиката и в района на Шереметя на главния път София – Варна, както и в района на Лясковец. 32 машини чистят по републиканската пътна мрежа в региона. Всички първокласни пътища през област Велико Търново са затворени за движение на тежкотоварни автомобили, посочиха от Областното пътно управление.

Селата по Искърското дефиле в района на община Мездра са без ток от няколко часа заради интензивния снеговалеж. 
Прекъсване на електрозахранването има и към абонати в община Враца.
Обстановката в Ловешко се усложнява, две села са без ток. 

Ограничено е движението за всички МПС през Троянския проход и пътя Шипково – Рибарица заради продължаващия обилен снеговалеж, силен вятър и мъгла.

Затворен за автомобили над 12 тона е пътят София – Варна на територията на областта. Там са се образували задръствания заради камионите, преди да бъде въведено ограничението. Силният снеговалеж затруднява снегопочистването.

В Троянско има заледявания в участъка между селата Балабанско и Терзийско, но от общината увериха, че пътят ще бъде обработен.

Без ток заради авария са селата Орешак и Черни Осъм.

Сняг вали в и планинската част на област Сливен. 

В равнинната вали дъжд и сняг, но навсякъде пътищата са проходими. Всички пътни участъци  от републиканската пътна мрежа се обработват от дежурни машини. 

В района на Котел духа умерен вятър, придружен от снеговалеж. Котленският проход  е отворен за автомобили и няма наложени ограничения. Снегопочистваща техника има и на АМ „Тракия“. Община Сливен остава в готовност да реагира при възникване на нужда, каза Снежана Кънева, началник отдел "Сигурност и управление при кризи":

"Пътищата в планинската част са проходими, определено, при зимни условия и това трябва да бъде съобразено. Екипи на Областно пътно управление работят по републиканската пътна мрежа, както и наши екипи - по общинската пътна мрежа. Към момента нямаме получени сигнали в този район (планинския) за критични точки по пътната инфраструктура".

В областта затворен за зимата е пътят Сливен – вр.“Българка“. Той не се почиства. 

Над 20 см е снежната покривка на "Шипка" и в Прохода на републиката.

Заради катастрофа на ТИР след неправилно изпреварване в периода 14,00-14,30 ч. беше затворено движението в Прохода на републиката, обясни директорът на Областното пътно управление Илия Златев.

Областното пътно управление предупреждава шофьорите, че заради очакваните много ниски температури и обилен снеговалеж е вероятно да се образуват поледици.

По-рано от Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че над 350 машини са обработвали републиканските пътища през нощта заради започналия снеговалеж 

Проверка на кореспондента на БНР в Смолян Радостина Чернокова по-рано през деня установи, че пътят от Пловдив за Смолян не е почистен. Автобусите се движеха трудно. На бензиностанцията преди изкачването към Пампорово полицейски патрули спираха колите и ги отбиваха, за да слагат вериги.

„Пътят от Чепеларе до Смолян е ужас. Въобще нито една машина не е минавала“.

„Притеснена съм, не е разчистен пътят, ние пътуваме към Широка лъка“, казаха пътуващи в региона пред микрофона на БНР.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна