Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият финансов министър на Аржентина се среща с Кристалина Георгиева и се надява папата да помогне на страната му

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият министър на икономиката на Аржентина Мартин Гусман днес има среща с управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в кулоарите на конференция във Ватикана, информира "Ройтерс".

За аржентинците символизмът на мястото е очевиден.

Роденият в Аржентина папа Франциск, който често отправя послания за икономическа справедливост, е обещал на новия президент Алберто Фернандес да направи всичко по силите си, за да помогне на страната да се справи с дълговата криза.

"Папата много ни помага и аз го оценявам, тъй като той е аржентинец, разтревожен за родината си", каза Фернандес след срещата си с понтифика миналата седмица.

Аржентина в момента не е в състояние да изплаща всичките си задължения и има амбициозен план да преструктурира плащанията си до края на март.

"Струва ми се, че папата играе важна роля на посредник за решаване на финансовата ситуация на страната ни", отбелязва аржентинката Мерседес Флорес, която е известна с портретите си на духовния глава.

Тя си спомня за полученото ръкописно писмо от папа Франциск, на чиито неделни литургии като енорийски свещеник е присъствала.

"Мисля, че той носи тази страна в сърцето си, така че според мен ще подкрепи това правителство", допълва тя.

Важното е да се спечели подкрепата на МВФ, който през 2018 година предостави на Аржентина заем от 57 милиарда долара. Досега и двете страни изтъкват успешния ход на преговорите и аржентинското правителство се надява да сключи добро споразумение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна