Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туркменистан харчи $1,5 млрд. за нов град

Новият град се изгражда под контрола на Сердар Бердимухамедов (38 г.), който е син на президента.

Туркменистан планира да похарчи $1,5 млрд. за внос при изграждането на нов град, чийто строеж ще бъде контролиран от сина на президента, предаде АФП.

Държавната телевизия съобщи, че държавният глава Гурбангули Бердимухамедов е наредил на правителството да задели тази сума за внос на оборудване, необходимо за инфраструктурата на града.

Решението контрастира с цялостната политика за ограничаване на вноса с оглед на недостига на чужда валута и сравнително ниските цени на енергийните суровини, на чийто износ разчита бюджетът на страната, посочва Ройтерс.

Репортажът показа как президентът лети с хеликоптер над мястото, където ще бъде изграден градът, който все още няма име. Той ще се намира в региона Ахал, където неговият син Сердар Бердимухамедов ръководи правителството на провинцията.

Александър Дадайев – председател на съюза на индустриалците и предприемачите в Туркменистан, нарече проекта „безпрецедентен“ и „град за векове“.

Богатата на енергийни ресурси централноазиатска страна започна работа по проекта през април 2019 г.

Сердар Бердимухамедов (38 г.) редовно е споменаван като потенциален наследник на баща си, който фактически управлява без опозиция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна