Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

КЗП вече има правомощия да сваля съдържание на онлайн търговци нарушители

Снимка: БГНЕС

Депутатите окончателно дадоха правомощия на Комисията за защита на потребителите да разпорежда сваляне на онлайн съдържание в случаи на установяване на нелоялни практики от страна на електронни търговци.

Окончателните промени в Закона за защита на потребителите предвиждат засилено сътрудничество между институциите в държавите членки на ЕС. С измененията Комисията за защита на потребителите, въз основа на отправено писмено искане, ще издава решение за премахване на съдържание от онлайн интерфейс или за отправяне на ясно предупреждение до потребителите при достъпа им до онлайн интерфейса на търговеца, отговорен за нарушението.

Решението ще се публикува на интернет страницата на КЗП в деня на издаването му и незабавно ще се уведомява търговецът, извършил нарушението, по реда, предвиден в Административнопроцесуалния кодекс.

Ако в тридневен срок от уведомяването търговецът не се съобрази с взетото решение, председателят на Комисията за защита на потребителите ще издава заповед, с която ще разпорежда на предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, и на доставчиците на хостинг услуги да премахнат, блокират или ограничат достъпа до онлайн интерфейса на нарушителя.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от