Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай намалява наполовина митата върху вноса на стоки от САЩ за 75 млрд. долара

Тарифите за някои американски медицински продукти вече бяха отменени в събота с оглед на вирусната епидемия

Китай обяви четвъртък, че ще намали наполовина митата върху вноса на над 1700 вида мерикански стоки на стойност около 75 млрд. долара, като новите по-ниски тарифи ще влязат в сила през следващата седмица.

В изявление на китайското финансово министерство се казва, че досегашните тарифи от 10% върху вноса на американски стоки ще бъдат намалени до 5%, а съществуващите мита от 5% ще бъдат понижени до 2,5%. Новите по-ниски мита влизат в сила от 01:01 ч. на 14 февруари, пекинско време.

Министерството заяви, че този ход е направен, "за да се насърчи здравословното и стабилно развитие на китайско-американските икономически и търговски отношения".

Докато в изявлението не се споменава настоящата епидемия от коронавирус, в събота министерството на финансите отмени тарифите за внос на някои американски медицински консумативи и лекарства, които могат да бъдат използвани за лечение на жертви на епидемията.

Министерството не посочи точната стойност на стоките, които ще бъдат засегнати от решението, но продуктите, които се възползват от новото правило, са част от стоките на стойност 75 милиарда долара, за които Китай обяви през миналата година, че налага мита от 5% и 10%, които мита влязоха в сила на 1 септември 2019. 

В отделно изявление финансовото министерство заяви, че намалението на тарифите съответства на обявеното от САЩ намаляване на митата на част от китайския внос, което също е предвидено да влезе в сила на 14 февруари.

През януари САЩ и Китай подписаха "първа фаза" от двустранната търговска сделка, сигнализирайки по този начин за начало на примирие в дългогодишна търговска война. Сделката включва намалява на тарифите от страна на САЩ до 7,5% за вноса на китайски стоки за около 120 милиарда долара, но при запазване на действащите високи тарифи за китайско внос на стойност около 360 млрд. долара. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че тези тарифи ще останат в сила, докато не бъде постигната "втората фаза" от търговското споразумение.

Докато днешното решение е в отговор на ангажиментите, поети при подписването на "първата фаза" от търговската сделка със САЩ, анализаторите също така гледат на това като ход на китайските власти да повишат доверието на фона на епидемията от коронавирус, която вреди на бизнеса и на инвеститорските нагласи.

Китай вероятно ще активират клаузата за "природни бедствия и други непредвидими събития" в търговската сделка със САЩ заради коронавируса

Междувременно се заговори, че Китай вероятно ще активират клаузата за "природни бедствия и други непредвидими събития" от "първата фаза" на търговската сделка със САЩ, което би означавало, че ще започнат дискусии между двете страни относно ефекта на коронавируса върху самата договорена сделка. Това предаде китайското англоезично издание Global Times, позовавайки се на експерт, близък до правителството в Пекин.

Китайският експерт обаче не очаква официално решение по въпроса преди "пълната икономическа оценка в края на първото тримесечие".

В понеделник бе съобщено, че Пекин се надява да получи от Вашингтон известна гъвкавост при изпълнение на задълженията си от "първа фаза" на търговска сделка, която да позволи на Китай да се съсредоточат повече върху противодействието на епидемията от коронавирус, но от офисът на Търговския представител на САЩ отрекоха, че е била отправена подобна китайска официална молба.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна