Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът продължи да поскъпва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цените на петрола се повишиха за втора поредна сесия днес заради оптимизма, предизвикан от непотвърдени информации за напредък в борбата срещу новия коронавирус в Китай. Тези новини се възприемат като сигнал, че търсенето от страна на най-големиявносител в света отново може да се засили, информира "Ройтерс".

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиито цени са референтни за европейския пазар, поскъпна с 98 цента или с 1,8 на сто до 56,26 долара за барел, след като вчера котировките му скочиха с 2,4 на сто.

Американският лек суров петрол прибави 1,08 долара и 2,1 на сто и се търгуваше за 51,83 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. Вчера този сорт поскъпна с 2,3 на сто.

Комитетът, който съветва ОПЕК и партньорите производители на картела, известни като формат ОПЕК+ днес ще заседава за четвърти ден. Експертите обсъждат дали да намалят още производството на черно злато, за да подкрепят цените му след спада им заради опасенията от забавяне на икономическия растеж и свиване на търсенето заради епидемията от новия коронавирус.

Цените на петрола са се понижили с над 20 процента от най-високите си равнища, отчетени на 8 януари тази година, припомня "Ройтерс".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени