Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тюрингия избра премиер с помощта на крайнодесните

| обновено на 06.02.20 в 14:17
Томас Кемерих
Снимка: БГНЕС

Новият министър-председател в източногерманската провинция Тюрингия бе избран с гласовете на крайнодясната „Алтернатива за Германия“.

Встъпването в длъжност на либерала Томас Кемерих стана възможно и с гласовете на християндемократите на канцлера Ангела Меркел, което предизвика вълна от протести в Германия.

За първи път в Германия в управлението влиза политик, благодарение на подкрепата на крайната десница.

“Да, изиграхме картите си с тактика. Към момента все още не сме достатъчно силни, за да имаме министър-председател. Но вече сме достатъчно силни, за да изпратим в пенсия червените комунисти. Можем да се гордеем с това!“, заяви лидерът на „Алтернатива за Германия“ в Тюрингия Бьорн Хьоке.

Патовата ситуация в местния парламент в Ерфурт след изборите през октомври предвещаваше, досегашният и много популярен министър-председател Бодо Рамело от левицата да продължи да управлява, но с правителство на малцинството с подкрепата на социалдемократи и зелени.

Срещу това се обединиха християндемократите, либералите и крайната десница. Изборът в Тюрингия предизвика буря в политическия Берлин, където правителствените партии - ХДС и социалдемократи, но и опозиционните зелени остро осъдиха колаборацията с „Алтернатива за Германия“, категорично отричана до този момент.

Вотът в Тюрингия предизвика спонтанни протести в Ерфурт и Берлин. Председателят на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер свиква спешно заседание на партийните лидери в голямата коалиция в събота.

Канцлерката Ангела Меркел днес обяви случилото се за „непростимо“ и настоя за нов вот в Тюрингия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна