Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева: Държавата ще подпомага прокуратурата за екстрадиция на Цветан Василев

Външният министър Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

Българската държава ще подпомага прокуратурата в искането ѝ за екстрадиция на банкера Цветан Василев от Сърбия, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Тя коментира писмото на главния прокурор до европейските институции, в което Иван Гешев заявява, че Белград бави решението си и настоява това да бъде взето предвид при преговорите за членство на Сърбия в ЕС. 

По този повод министър Захариева потвърди, че приемането на всички държави от Западните Балкани в ЕС остава приоритет на българската външна политика:

"Разбира се, при изпълнение на условията и при обективните критерии, които има в преговорния процес, така че върховенството на правото, правата на човека, правата на нашите малцинства, се следят много внимателно по отношение на всички държави в преговори".

Министерствата на външните работи и на правосъдието, и прокуратурата работят съвместно по искане за екстрадиция на бизнесмена Васил Божков от Обединените Арабски емирства, посочи министър Захариева. 

"Искане, което се подготвя в момента и предполагам, че колегите от Прокуратурата наистина го готвят внимателно. Министерството на правосъдието по дипломатически път изпраща през нашите представителства до властите, съответните компетентни власти в Обединените Арабски емирства".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна